Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Att klä ut sig till ”världens starkaste flicka” är väldigt populärt bland både vuxna och barn. Bild: Arkivbild: Sven Kaestner
Att klä ut sig till ”världens starkaste flicka” är väldigt populärt bland både vuxna och barn. Bild: Arkivbild: Sven Kaestner

Falska Astrid Lindgren-citat och sexiga Pippikläder florerar på nätet

Företag och personer använder titt som tätt Astrid Lindgrens namn, hennes karaktärer, eller saker hon sagt för sina egna syften. Ibland får detta hennes familj att reagera och agera.
– Vi tycker inte om när man försöker snylta på Astrid varken i kommersiellt syfte, eller när det är långt ifrån hennes värderingar, säger Olle Nyman som är barnbarn till författaren.

Nyss låg en bostadsannons ute där man saluför huset genom att bland annat Astrid Lindgren spenderat flera somrar i det. Något som hennes familj säger inte stämmer.

Astrid Lindgren Aktiebolag får titt som tätt agera då företag eller personer vill använda sig av Astrid Lindgrens namn, hennes historier och karaktärer.

– Det är väldigt populärt att referera till Astrid, eller hennes karaktärer och saker hon sagt. Hon är ju väldigt populär och älskad, och oftast ser vi det bara som ett tecken på uppskattning och kärlek till henne, men inte alltid, säger Olle Nyman.

LÄS MER: Lyxhuset i Stockholm säljs som ”riktiga” Villa Villekulla

">
Olle Nyman är barnbarn till Astrid Lindgren. Bild: Photographer Johan Töpel
Olle Nyman är barnbarn till Astrid Lindgren. Bild: Photographer Johan Töpel

Han berättar att de för ett antal år sedan hamnade i en rättstvist då ett hotell döpts till ”Villa Villekulla” som är Pippis hem i böckerna om henne. Det fick familjens rättighetsbolag Astrid Lindgren Aktiebolag att agera.

– Det var Astrid som hittade på ”Villa Villekulla”, så vi tyckte namnet var så förknippat med henne och Pippi. Då ska man ha tillstånd från oss att använda det. Det var folk som bott där som kontaktade oss och tyckte hotellet inte höll i kvalité.

Astrid Lindgren Aktiebolag vann tvisten, hotellet fick inte heta ”Villa Villekulla”.

Jimmie Åkesson

För några år sedan berättade SD:s partiledare Jimmie Åkesson att Astrid var en inspirationskälla och kallade henne för nationalromantiker. Det fick Olle Nyman att reagera i en debattartikel i Expressen. Bland annat skrev han:

”Vi som kände henne kan säga att hon hade varit mycket sorgsen över en politisk diskussion som ställer människor mot människor, som delar upp mänskligheten i vi och dem”.

– Vi tycker inte om när man försöker snylta på Astrid varken i kommersiellt syfte, eller när det är långt ifrån hennes värderingar.

Piratkopior av Pippi

Familjens rättighetsbolag Astrid Lindgren Aktiebolag får också lägga mycket tid och pengar på piratkopierade produkter av karaktärer från författarens välkända barnböcker. Där Pippi är den mest populära. Men i Ryssland är det karaktären Karlsson på taket som är störst.

– Piratprodukter ploppar upp hela tiden i stora delar av världen. Det jobbar vi mycket med. Det är ett jättejobb som också är förknippat med stora kostnader.

Olle Nyman menar att det är till exempel Pippi-utklädningskläder. Butiken kanske inte skriver Pippi rakt ut men kallar den för till exempel ”världens starkaste flicka” och gör andra referenser som anspelar på Pippi.

– Det dyker även upp sexigare varianter av Pippikläder, och det känns inte alls bra. Pippidräkter med sexiga attribut är så långt ifrån Pippi.

Han fortsätter:

– Magin försvinner om berättelserna inte får vara i original. Pippi ska vara i originalform. Mormor var mycket mån om kvalitén i allt. Och karaktärerna var viktiga för henne, de var nästan som hennes barn.

Falska citat

Han tycker också att det är bekymmersamt att det florerar falska citat på nätet som sägs komma från Astrid Lindgren eller till exempel ”Pippi”.

Ett av de vanligaste som är vida spritt sägs komma från just Pippi: ”Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag helt säkert!”

Men det har aldrig Astrid skrivit att hon sagt. Däremot säger hon så här, när Tommy ifrågasätter om hon kan spela piano: ”Hur ska jag kunna veta det, när jag aldrig har försökt?”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.