”Jag är glad att ingen kommit till skada”

Ett tiotal företag och cirka 50 privatpersoner har drabbats av branden i gjuteriet där hela huvudbyggnaden blev totalförstörd. – Vi hann rädda våra datorer och en del saker ur företagshotellet, berättar vd Martin Eirefelt i Eirefelt Fastighets AB

ANNONS
|

Han är företagets vd sedan 2008 och tillbringade hela natten på brandplatsen tillsammans med sin far Rolf Eirefelt som startade fastighetsbolaget i mitten av 1990-talet.

– Vi lotsade personal från räddningstjänsten runt i lokalerna. Det byggdes ursprungligen någon gång kring år 1900. Men har byggts om och till många gånger under åren och det är väldigt många kringelikrokar inne i byggnaden och svåråtkomligt att släcka, berättar Martin Eirefelt.

– Räddningstjänsten sa åt oss att rädda vad som räddas kan och vi hade kanske tio minuter på oss innan de beordrade oss att lämna fastigheten. Vi hann rädda våra datorer och hyreskontrakt från huvudkontoret. Sedan fick vi ut en del saker från företagshotellet och några få instrument ur de åtta replokalerna. Men många band fick förmodligen sina instrument förstörda. Sammanlagt är det i vart fall ett tiotal företag som har verksamhet och cirka 50 privatpersoner som har förråd i huvudbyggnaden. De tre lokalerna vi har runtomkring på området klarade sig, fortsätter Martin Eirefelt.

ANNONS

Branden startade i bilföretaget Autocreative som funnits i lokalen i fem år.

– Jag kom dit strax efter branden bröt ut. Då var det mest rökutveckling och svårt att se var det börjat, berättar ägaren Andreas Karlsson.

– Jag hade inga anställda utan jobbade själv. Men allting är förintat och jag vet inte vad som händer nu.

Läs mer:

Ingen person till skada

Tommy Dee Packendorff som bedriver crossfit-träning i lokalerna fick informationen om branden redan tidigt under natten.

– Jag är bara glad att ingen har kommit till skada. Enligt den informationen som jag fick i natt så har branden börjat i någon av de angränsande lokalerna, säger Tommy Dee Packendorffsom berättar att träningslokalen firar fem år i år.

Storbranden i ett industriområde i Halmstad 2016blev extra dramatisk. Då brann en lokal som innehöll träningsredskapen kettlebells, klotformade vikter med handtag. De flög som kanonkulor i luften under branden och utsatte räddningspersonal för fara. Men någon liknande risk finns inte här, menar Tommy Dee Packendorff.

– Nej, vi har kettlebells av en annan sort, säger han.

Vinden åt rätt håll

Fastighetsägaren, hyresgäster och försäkringsbolag har ett möte på tisdagsförmiddagen för att diskutera hur man ska gå vidare.

Falkvarv som ligger strax intill brandplatsen har än så länge inte påverkats av branden.

ANNONS

– Det såg väldigt mörkt ut ett tag men lyckligtvis ligger vinden på åt rätt håll och kommer förhoppningsvis inte att ändra riktning. Vi kan jobba som vanligt, berättar produktionschef Dennis Hedarp på tisdagsmorgonen.

– Hade det blåst åt vårt håll hade vi fått evakuera personalen. Vi har 35 anställda och ett tiotal inhyrda för tillfället. Så det hade handlat om cirka 45 personer i så fall, säger Dennis Hedarp.

Räddade viktiga papper

Ivan Olsson, som driver Olssons Entreprenad, har sitt kontor i den brandskadade byggnaden. Vid halv tre i natt fick han bege sig till området för att försöka rädda saker från kontoret.

– Vi hade bara några minuter på oss, så jag tog med mig viktiga papper och några datorprylar. Men som jag har förstått det har vårt kontor endast blivit rök - och vattenskadat. Det finns inga brandskador. Men det har nog brunnit i taket ovanför, det verkar ha rasat in några våningar upp, säger han.

Vad tänker du om det som hänt?

– Det viktigaste är att ingen människa har kommit till skada. Men det kommer bli mycket efterarbete på det här, säger Ivan Olsson.

Många bilar

Falk-El är ett annat företag i närheten.

– Vi har stängt ventilationen för säkerhets skull i fall vinden vänder. Sedan är det lite svårt att komma fram för det står en väldig massa bilar från press och allmänheten här. Men annars kan vi jobba på som vanligt, berättar Ulf Dahlgren.

ANNONS

Se film från branden:

ANNONS