Försvunnen förlovningsring funnen efter 55 år

– Den gick på!  Efter 55 år i jorden sitter förlovningsringen på Arnold Svenssons finger igen. Han som trott att han aldrig någonsin skulle få återse den igen.

ANNONS
|

Sällan eller aldrig har en haka tappats så fullständigt i trakterna av Ansarebo, mellan Fagered och Lia. I flera omgångar ser Arnold Svensson ut som en levande fågelholk.

– Sicken överraskning! Detta är inte riktigt klokt! Man blir faktiskt rörd.

Han och hustrun Inga-Britt har varit och handlat i Ullared när de svänger upp hos dottern Anette i Ansarebo för lite förmiddagskaffe. Makarna bor i Älvsered sedan länge, men det är Arnolds föräldrahem som Anette tagit över.

Hässjade hö

Gården har för övrigt hört till samma släkt i över 400 år och ligger fantastiskt idylliskt i en urgammal bondbygd. Det var också här som Arnold tappade sin förlovningsring 1962. Någon månad efter förlovningen.

ANNONS

– Jag hade hjälpt farsan och morsan att köra in hö och tappade ringen när vi hässjade, förklarar Arnold.

– Du var ledsen när du kom ner och berättade det, minns Inga-Britt.

Fem år senare gifte de sig, den 13 maj 1967. Nyligen kunde alltså paret fira guldbröllop efter att ha varit gifta i 50 år. Men Arnold trodde aldrig att han skulle få se sin förlovningsring igen.

Tog en paus

Visserligen kontaktade han Thomas Widmark i Ullared på hösten 2015. Han hade hört talas om att Thomas hittat ett par guldringar med hjälp av sin metalldetektor (som HN berättat om i tidigare artiklar).

Thomas lovade att försöka och åkte upp till Ansarebo några gånger och letade på den cirkelformade åkerplätten utan resultat. Sedan drabbades han av sjukdom och tvingades lägga ned sitt sökande med metalldetektor under hela förra året.

Sista försöket

I år kom han igång igen och förra fredagen beslöt Thomas att göra ett sista försök att hitta Arnolds ring. Den här gången lyckades det. Detektorn gav utslag och på cirka tjugo centimeters djup låg ringen.

Dottern Anette och svärsonen Ove beslutade att överraska Arnold som dessutom fyllde 80 år den 5 maj.

– Se det som en försenad födelsedagspresent, förklarar Thomas vid överlämnandet.

ANNONS

Arnold och Inga-Britt ömsom skrattar och ömsom applåderar medan dottern Anette fixar till tårtkalas för att fira fyndet.

Glatt återseende

Thomas Widmark är van vid att folk blir glada när de återfår borttappade saker, men maken till makarna Svenssons uppskattning har han inte upplevt tidigare.

– Det här är alldeles fantastiskt! Den ser ju lika fin ut som när den försvann och passar på fingret fortfarande. Jag har aldrig blivit så överraskad i hela mitt liv! Nu kommer jag att skratta hela dagen, förklarar Arnold och brister ut i ännu ett stort leende.

ANNONS