Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

Första skoldagen för prinsessan Estelle

Prinsessan Estelle har börjat i förskoleklass på Campus Manilla i Stockholm. Det blev en fullspäckad första skoldag med bland annat en tågtur för den nyblivna skolflickan.

Första skoldagen kan vara pirrig. Och kanske extra pirrig om man ska gå i samma klass som en riktig prinsessa. Några av barnen som skulle börja i förskoleklass på Campus Manilla gjorde stora ögon när de såg det samlade pressuppbådet. Andra, lite äldre barn, passade på att med gester visa vad de tyckte när de passerade.

Sedan kom hon, ganska sammanbiten med ena handen i mammas och den andra i pappas, ryggsäcken så där lite för stor och fortfarande alldeles ren som den är när man fortfarande är ganska liten, men stor, och inte hunnit slänga ifrån sig sin ryggsäck för att busa och leka.

Mamma Victoria och pappa Daniel hälsade och kramade andra föräldrar och Estelle hittade snabbt några kompisar. Det är tydligt att det inte blir helt okända kamrater i bänkraderna. Sedan åkte ryggsäcken av.

- Pappa, ta min rygga!

Strax sprang hon i väg och leker kull med kompisarna.

Sedan var det dags för nya äventyr. Alla föräldrar fick säga hej då och Skansentåget kom rullande för att ta skolbarnen till skolan. Estelles mamma och pappa vandrade i väg hand i hand och själv satte hon sig i tåget med ryggsäcken i ett fast grepp.

Framme vid skolan hölls en välkomstceremoni vid vattnet nedanför skolan innan alla i elever till tonerna av "Här kommer Pippi Långstrump" tågade upp till skolan. Alla som började förskoleklass fick hålla två stora elever i handen.

Sedan fick journalisterna och fotograferna gå hem och Estelle fick vara en ganska vanlig flicka igen. En skolflicka.

 

Fakta: Campus Manilla

Campus Manilla har 2 klasser per årskurs och 500 elever i grundskolan. Den öppnade 2013 och drivs av en stiftelse.

- Det är ett beslut kronprinsessparet har fattat. Ingen i kungafamiljen har gått där tidigare, det är en relativt ny skola, sade Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, när det offentliggjordes att Estelle skulle börja på Campus Manilla.

I början av juli blev det rubriker i medierna på grund av en pågående konflikt på friskolan, där skolans styrelse tvingade rektorn att sluta. Dagens Nyheter avslöjade att skolan har använt en speciell kvot som har varit avsedd för att nyanlända ska kunna komma in på friskolor till platser åt barn till förmögna utlandssvenskar som flyttat hem.

Prinsessans mamma, kronprinsessan Victoria, gick själv i Smedslättsskolan i Bromma där hon började första klass den 21 augusti 1984.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.