Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Even,19, tvärnitade med bilen precis framför skredet

Even Østreng, 19, och hans tre jämnåriga kompisar satt i bilen på väg hem när asfalten framför bilen plötsligt började se konstig ut.
– Vi hoppade ut och sprang uppåt. Det var inte så mycket annat att göra, säger han.

Bara meter från den branta skredkanten i norska Ask står 19-åriga Even Østrengs första egna bil, en grön Volkswagen golf. Han och tre andra kompisar satt i bilen vid 03.57 natten till onsdagen. Even skulle skjutsa hem en av kompisarna som bodde i dalen. Men plötsligt såg vägen framför bilens strålkastare konstig ut.

– Det verkade som att asfalten på något sätt sprack. Vi fick bråttom att ta oss ut ur bilen och när vi kom ut var vägen borta. Efter det stod vi inte och tittade utan sprang upp för backen, säger Even och förklarar att det var svårt att avgöra i mörkret vad det var han såg, men av det lilla han såg så förstod han att det var smartast att springa.

LÄS MER: Göteborgsteamet om fyndet av en av de saknade i Norge

De sprang upp till rondellen ovanför. Det började komma barnfamiljer och andra i bara underkläderna, som de försökte hjälpa bäst de kunde och de bestämde sig för att blockera vägen de själva precis kört på.

– Vi var ju trygga och tänkte att vi kunde lika gärna stå där ett tag och se till så att ingen körde samma väg som oss, säger Even.

Några dagar efter leran drog med sig hem och människor har strålkastarnas ljus slocknat, snön lagt sig i ett tjockt lager över taket och motorhuven. Even tittar på bilen från Bjådalsfjellet på andra sidan dalen.

– Det känns konstigt. Det är väldigt speciellt att se på, det är inte så behagligt, säger han.

LÄS MER: ”Det var husen nedanför oss som rasade som vi hörde”

Kompisen som skulle släppas av har sitt hus kvar, även om det inte går att komma fram till just nu, och Even menar att de andra kompisarna också mår bra även om hela bygden påverkats negativt av händelsen.

– De flesta är väldigt ledsna. Det finns inget positivt på något sätt, det har lagt sig som en skugga över bygden, och alla är ledsna.

Det är sista dagen på skollovet och på måndagen ska alla barn tillbaka till skolan igen. Even har ytterligare tio dagar kvar innan han ska åka norrut för att göra militärtjänst.

– Det blir lite konstigt, men det är inte så mycket jag kan göra åt det, säger han och berättar att han inte har mycket hopp om att få tillbaka sin bil som har kommit ytterligare lite närmare kanten eftersom fler mindre skred har gått sedan katastrofnatten.

LÄS MER: ”Ett av de absolut största kvickleraskreden i modern tid”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.