Eva Andersson Dubin krävs på uppgifter i fallet om Jeffrey Epstein

Västsvenska modellen och tidigare ”Fröken Sverige” Eva Andersson Dubin tillika före detta flickvän till Jeffrey Epstein har dragits in i utredningen om den döde finansmogulen, skriver DN.

ANNONS
|

Uddevalla-födda Eva Andersson hade inte ens hunnit fylla 20 år när hon röstades fram till ”Fröken Sverige” år 1980. Fem år senare stod hon som programledare för Melodifestivalen, och har under de senaste 30 åren gjort karriär tillsammans med maken och miljardären Glenn Dubin.

Nu pekas hon ut av amerikanska åklagare som en potentiell schackpjäs i utredningen kring den framlidne finansmogulen Jeffrey Epstein, som förra året anhölls misstänkt för människohandel och därefter hittades död i sin cell.

Den tidigare sexualbrottsdömda Epstein troddes ha bedrivit en brottslig verksamhet sin privatägda ö.

Jeffrey Epstein dog i sin cell efter vad som rubricerats som ett självmord.
Jeffrey Epstein dog i sin cell efter vad som rubricerats som ett självmord.

Inte misstänkt för brott

I början av september registrerade statsåklagaren på Amerikanska Jungfruöarna, Denise George, förelägganden riktade till personer och företag som ska ha rört sig i Epsteins innersta krets.

ANNONS

Bland dessa namn finns Eva Andersson Dubin, som inte är misstänkt för något brott i nuläget, men som anses kunna bidra med avgörande bevis mot Epstein.

En specifik händelse har fått momentum i amerikanska och svenska medier och handla om en specifik händelse som ska ha utspelat sig i Andersson Dubins hem.

En kock som tidigare arbetat i hushållet har lämnat vittnesmål om att en 15 år gammal svensk flicka kom till familjens hem i USA tillsammans med Jeffrey Epstein någon gång under 2004.

Flickan ska ha brutit ihop i köket och berättat att hon anlänt till Epsteins privatägda ö för att arbeta som assistent, men att hon även tvingats till att utföra sexuella handlingar och hotats till tystnad.

Enligt kocken ska flickan efter sammanbrottet börjat arbeta som barnflicka hos Andersson Dubin under en kort period innan hon flögs hem till Sverige med parets privatplan, skriver DN.

Blev Epsteins flickvän – gifte sig med kompisen

Eva Andersson studerade till läkare i Stockholm och Los Angeles, där hon lärde känna finansmannen Jeffrey Epstein.

Andersson inledde ett förhållande med Epstein som tog slut efter några år, men de förblev vänner fram till hans död 2019. 1994 gifte hon sig istället med fondmiljardären Glenn Dubin, en vän till Epstein.

ANNONS
Eva Andersson som programledare för Melodifestivalen 1985.
Eva Andersson som programledare för Melodifestivalen 1985. Bild: SVT

Förnekar alla anklagelser

Rättsapparaten på Amerikanska Jungruöarna har nu gett Eva Andersson Dubin en månad på sig att överlämna all dokumentation hon besitter gällande kocken, flickan och Jeffrey Epstein. Maken Glenn Dubin har fått en snarlik begäran, skriver Bloomberg.

Dagens Nyheter har fått ett mejlsvar av paret Dubins PR-byrå i New York, som bemöter kraven från åklagaren med ett uttalande.

”Paret Dubin blev förskräckta av och var fullständigt omedvetna om Jeffrey Epsteins fruktansvärda beteende. De har aldrig anställt en 15 år gammal svensk flicka och inte heller transporterat en sådan person till Sverige. Paret Dubin förnekar kategoriskt alla anklagelser och har bevis som styrker detta.”

GP har sökt Eva Andersson-Dubin för en kommentar.

ANNONS