Rysk tummen upp, men militära samarbetet i Syrien är känslig avvägning mellan egenintressen.
Rysk tummen upp, men militära samarbetet i Syrien är känslig avvägning mellan egenintressen.

Erdogan snärjs in i krigets Syrien – känsligt för Putin

Omvärlden vädjar om ett stopp på attackerna som driver hundratusentals civila på flykt från nordvästra Syrien. Samtidigt dras turkisk militär allt mer in i konflikten och hotar regeringsstyrkorna. För Erdogan och Putin är det en känslig balansgång.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS

Kriget har pågått i nio år. Närmare 400 000 personer har dött. Över halva befolkningen är på flykt i landet eller utomlands. I Turkiet finns omkring 3,5 miljoner syrier ute i samhället.

Efter migrantkrisen 2015-2016 lovade EU ett stöd på sex miljarder euro om Turkiet stoppar flyktingvågen. Från europeisk horisont fungerade det under flera år, men inte längre. Tusentals flyende kommer på nytt över Egeiska havet till de grekiska öarna där förhållandena är miserabla i överfulla läger.

Nu varnar FN för en ny massflykt på grund av offensiven mot Idlib-provinsen. Det är det sista stora rebellfästet sedan Assad-regimen med hjälp av rysk militär vänt krigsförloppet från reträtt till offensiv. Anfallen sker framför allt från luften och till synes urskillningslöst mot civila mål som sjukhus och vårdinrättningar.

ANNONS

Bombningarna och andra attacker mot civila i nordvästra Syrien måste upphöra, uppmanar EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett gemensamt uttalande med krishanteringskommissionären Janez Lenarcic. De vill att humanitär hjälp obehindrat ska kunna nå människor som behöver den, och uppmanar till "respekt för humanitär lag, bland annat skyddandet av civila".

FN: Över 520 000 har flytt

Över 520 000 syrier har flytt sedan i december, enligt FN, som bedömer att 80 procent är kvinnor och barn. För den turkiske presidenten Recep Erdogan, för att inte tala om de direkt drabbade, är det ett skräckscenario. Han vill förhindra att de når den turkiska gränsen och sätter nu sitt hopp till Rysslands president Vladimir Putin, med vilken han har en mycket speciell relation, för att trappa ner våldet.

Så sent som 2015 var förhållandet mellan Erdogan och Putin iskallt, efter att turkarna skjutit ned ett ryskt stridsflygplan vid gränsen mot Syrien. Men utsatt för hårda och kännbara ryska straffåtgärder bad den turkiske presidenten snart om ursäkt, vilket ryssen godtog.

I dag är de politiskt, ekonomiskt och militärt allierade, trots att Turkiet tillhör försvarsalliansen Nato. De har tagit initiativet från FN för att söka en lösning på Syrienkriget. De patrullerar tillsammans i det av Turkiet ockuperade nordöstra Syrien.

Det är ett landområde som dominerades av kurder som stred jämte USA i kriget mot terroriströrelsen IS men som övergavs av president Trump efter ett telefonsamtal med Erdogan. Den turkiske ledaren har sagt att han vill att syrier i hans land flyttar, eller flyttas, till det befriade nordöstra Syrien.

ANNONS
Putin på middagsbesök hos Erdogan efter invigningen av gasledningen Turkstream från Ryssland till Turkiet i januari.
Putin på middagsbesök hos Erdogan efter invigningen av gasledningen Turkstream från Ryssland till Turkiet i januari. Bild: Alexei Druzhinin

Svår balansgång mellan egenintressen

Ryssar och turkar är även överens om en nedtrappningszon i Idlib, där Turkiet har observationsposteringar. Men här uppstår problemet: angreppen sker med ryskt flygunderstöd och efter att fyra turkiska soldater dödades i en granatattack av den syriska regimen, trots tidigare samordning kring var turkarna befann sig, varnade Erdogan Putin för att stå i vägen för en turkisk vedergällning.

Under tung eldgivning "neutraliserades" 30-35 syriska soldater, enligt Erdogan. Nu rapporterar turkiska media att han talat i telefon med Putin, att de är beredda att träffas igen och att en rysk delegation kommer till Turkiet med anledning av Idlibattacken. För Putin och Erdogan är det en svår balansgång mellan olika egenintressen medan kriget inte tar paus.

ANNONS