Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Britt-Marie Mattsson: En riksrätt som snabbt kan gå till historien

Kom ihåg var ni befinner er. Ordföranden i HD, John Roberts, manade både republikanerna och demokraterna att hyfsa tonen i senaten. Och då hade ändå bara formaliteterna börjat behandlas.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Donald Trump har lämnat det ekonomiska toppmötet i Davos i Schweiz och före avfärden till Washington upprepade han vid den avslutande presskonferensen talet från dagen innan, då han redovisade statistik som visar på de amerikanska ekonomiska framgångarna under hans presidenttid.Han kommenterade Greta Thunberg – ”hur gammal är hon, jaha 17 år, hon slog ut mig på omslaget till Time Magazine, jag kan gärna träffa henne” – och uppmanade sedan Greta att se närmare på det som USA åstadkommer på miljöområdet.

Men mellan möten och överläggningar i Davos twittrade Trump intensivt om riksrätten som han avfärdar som en häxjakt, bluff, skam, nonsens, galen och som ett sätt att olagligt frånta honom presidentämbetet. Han kallade vid presskonferensen kongressledamoten Adam Schiff, som leder demokraternas åklagarteam, för att vara korrupt och den demokratiske ordföranden i justitieutskottet Jerrold Nadler för det vulgära slangordet ”sleazebag”, äckel. Han beskrev traditionella medier för korrupta, kritiserade prisbelönta journalistiska avslöjanden och berättade att han tänker ge en intervju till Watergateavslöjaren Bob Woodward.

LÄS MER: Det talar för och emot Donald Trump i riksrätten

Borde inte ha åtalats

Tidigare har Trump kallat Ken Starr för en katastrof, nu ingår samme Starr i hans försvarsteam. Trump påpekade att han ogillat Starr sedan tidigare för riksrätten mot Bill Clinton. Clinton borde, enligt Trump, aldrig ha åtalats.

Och kan Trump tänka sig att i någon form framträda i riksrätten:

– Jag skulle älska att sitta på första raden och se deras korrupta ansikten.

När nu riksrätten har inletts i senaten är det ordföranden John Roberts i Högsta Domstolen, HD, som leder arbetet. Sju demokratiska kongressledamöter har utsetts som ”åklagare” av representanthusets talman Nancy Pelosi. Donald Trump har valt åtta advokater som ”försvarare”. En av dem är Ken Starr, som utredde Bill Clinton inför riksrätten 1999 och som de senaste tjugo åren har varit en häftig kritiker av både Bill och Hillary Clinton. En annan är Alan Dershowitz som agerade som rådgivare till försvaret av O J Simpson i den spektakulära rättegången där den förre fotbollsstjärnan frikändes från att ha mördat sin exfru och hennes vän. Båda advokaterna har stor tv-vana.

LÄS MER: Så blev Adam Schiff "Mr Riksrätt"

Använde Trumps ord

Pat Cipollone leder Vita husets juridiska team och har ofta haft en tillbakadragen stil. Men när han framträdde i senaten var det en betydligt mer engagerad advokat som talade. Han använde ord som Donald Trump brukar använda när han kommenterade riksrätten och summerade med att säga att hela processen är avsedd för att beröva presidenten två valsegrar, den han vann 2016 och en ny seger i återvalet 2020.

Senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConell har beslutat att den totala längden på riksrätten skall hållas så kort som möjligt. Han har därför drivit igenom maratonöverläggningar där de beslutade inledande 24 timmarna för båda parter innebär tolv timmar åt gången. Rent praktiskt betydde det att senaten första dagen började arbetet efter klockan 13 på eftermiddagen och att HD-ordföranden John Roberts inte kunde avsluta med ett klubbslag förrän vid klockan 02 på natten.

Alla 100 senatorer måste finnas på sina platser i kammaren och ju längre tiden led, desto fler försökte sträcka på benen och gå omkring i strid mot regelverket.

McConell har – med de till tolv timmar åt gången sammanpressade föredragningarna – sett till att majoriteten amerikaner inte orkat se tv-sändningarna. Demokraterna röstades ned på punkt efter punkt när de försökte få till ändringar i tidsschemat och ville få beslut om att nya vittnen skulle kallas. På någon punkt pressades McConell av femton av sina egna republikanska senatorer att gå med på vissa tidsjusteringar när riksrätten fortsätter efter de inledande 24 timmarna.

För Vita huset och republikanerna i senaten är det viktigt att avsluta riksrätten så snabbt som möjligt utan nya vittnen. Den 4 februari håller presidenten traditionsenligt sitt årliga tal till nationen och Trump vill då kunna stå inför kongressens båda kamrar som frikänd i riksrätten. Republikanerna har majoritet i senaten och ingenting talar för att demokraterna kan samla den två tredjedels majoritet som behövs för att avsätta Donald Trump.

LÄS MER: Demokraterna redo för frontalangrepp på Trump