Storbritanniens premiärminister Theresa May kan hoppas på nederländskt och spanskt stöd för en mjuk brexit i förhandlingarna om det brittiska EU-utträdet. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Theresa May kan hoppas på nederländskt och spanskt stöd för en mjuk brexit i förhandlingarna om det brittiska EU-utträdet. Arkivbild.

Pundet lyfter på hopp om mjuk brexit

Pundet stiger till den högsta nivån sedan folkomröstningen om brexit 2016. Valutan lyfter efter uppgifter om spanskt och nederländskt stöd till en mjuk uppgörelse med britterna om EU-utträdet.

ANNONS
|

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg ska Spaniens och Nederländernas finansministrar gått med på att arbeta tillsammans för att uppnå en mjuk brexit, till skillnad från en så kallad hård brexit utan ett framtida handelsavtal mellan Storbritannien och EU.

Pundet steg till 1:37 dollar per pund, den högsta nivån på ett och ett halvt år, efter det att uppgifterna spridits av nyhetsbyrån.

"Ett förlorat årtionde"

Utvecklingen följer på ett möte mellan företrädare för de internationella storbankerna och den brittiska premiärministern Theresa May i torsdags, där May slog fast att hon såg finanssektorns framtid i London som en prioriterad fråga i de pågående brexitförhandlingarna med Bryssel.

ANNONS

Mötet med storbankerna hölls sedan Londons borgmästare Sadiq Kahn varnat för att Storbritannien skulle kastas in i "ett förlorat årtionde" med lägre investeringsnivåer och en halv miljon förlorade arbetstillfällen om den brittiska regeringen skulle stå utan ett handelsavtal med EU när Storbritannien lämnar unionen i mars 2019.

Världens största finanscentrum

London är vid sidan av New York världens största finanscentrum, med fler banker på plats än någon annan stad och en dominerande roll i den globala valutahandeln.

Men många storbanker har redan börjat organisera om sig inför brexit och flyttar tusentals anställda från London till andra europeiska storstäder.

Enligt en rapport från rekryteringsbyrån Morgan McKinley i veckan skapades bara 3150 nya arbetstillfällen i den brittiska finanssektorn i december, ned från nästan 5000 motsvarande månad i fjol.

TT-Reuters

Fakta: Vägen mot brexit

Den 29 januari samlas EU-ministrarna från alla 27 EU-länder utom Storbritannien i Bryssel för att slå fast förhandlingsmandatet inför en uppgörelse om övergångsregler när britterna lämnar EU.

Den 22–23 mars fastslås därefter förhandlingsmandatet om ett framtida handelsavtal med Storbritannien av stats- och regeringschefer från de 27 länderna.

I oktober i år ska en uppgörelse om EU-utträdet vara klart, så att det kan skickas vidare till berörda parlament i EU-länderna och till EU-parlamentet.

Den 29 mars 2019 ska Storbritannien formellt lämna EU, enligt planerna med en tvåårig övergångsperiod.

ANNONS