Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/3

Bengt Ågerup krävs på miljarder

En av Sveriges mest välbärgade män misstänks nu i tidernas största utlandsfall för Skatteverket. Nu krävs entreprenören och miljardären Bengt Ågerup på ett miljardbelopp, skriver Dagens Industri. - Det här är en tandlös aktivitet som bara slösar på skattepengar, säger han till tidningen.

Skatteverket kräver nu miljardären Bengt Ågerup på 1,2 miljarder kronor, skriver Di.

- Det är skamligt att behandla en människa som man behandlat mig, säger den självutnämnda socialisten Bengt Ågerup, som nu avslutat sitt ideella engagemang i Sverige, till tidningen.

Bengt Ågerup är mångmiljardär, riskkapitalist och socialist. Han tjänade drygt 3 miljarder kronor när han sålde sitt bolag Q-Med, som utvecklade anti-rynkmedlet Restylande, till schweiziska Galderna.

Men dagen innan uppstod en skattepliktig inkomst, då han sålde sitt innehav från ett bolag till en stiftelse som kontrollerades av honom själv, skriver Di. 

Skatterevisorn: "Stor framgång för Skatteverket"

Vinsten har han inte betalat skatt på då han har varit bosatt i Frankrike och Schweiz, menar Skatteverket.

Skatteverket bygger bedömningen utifrån att miljardären har haft både ekonomiska och personliga intressen i Sverige och vistats i landet mer än vad han vistats i andra länder. Han har också varit aktiv i företag, haft lägenhet i Uppsala och engagerat sig inom fotbollslaget Sirius, som nu tagit sig till Allsvenskan.

Skatterevisor Jan Sundman berättar för Dagens Industri att fallet anses vara det största som Skatteverkets enhet för utlandstransaktioner någonsin har drivit. Han ser på det som en framgång att man har fått fram all bevisning som krävs för att beskatta Bengt Ågerup.

"De kommer inte åt mina pengar"

Bengt Ågerup tänker dock ta strid mot Skatteverkets beslut i rätten, men säger att beslutet heller inte går att verkställa eftersom att han inte har några tillgångar i Sverige.

- De kommer inte åt mina pengar. Jag flyttade ut 1996. Det här är en tandlös aktivitet som bara slösar på skattepengar, säger han.

Bengt Ågerup har sina miljarder i en stiftelse, som enligt fransk lagstiftning bara beskatttas om han väljer att ta ut utdelning - enligt honom själv har beslutet ett politiskt syfte: Att visa att sådana arrangemang inte är tillåtna.

"Alla ska ha rätt till ett anständigt liv"

Han berättar att han blir besviken på att hans ideella engagemang i Sverige nu används emot honom. Tidigare har han arbetat med life science på uppdrag av landshövdingar, fattat beslut om forskningsbidrag på uppdrag av regeringen och engagerat sig i fotbollslaget Sirius verksamhet.

Han säger sig nu ha avslutat sin ideella verksamhet i Sverige och säger att han inte känner varken välkommen eller rättvist behandlad.

Nu kommer han att fokusera mer på verksamheter i Schweiz och i USA:s näringsliv.

- Jag tycker fortfarande att en socialism som förstår näringsliv är det enda systemet. Alla ska ha rätt till ett anständigt liv i ett land, säger han.

 

GP har sökt Bengt Ågerup utan framgång.

Mest läst