Iphone 7 kommer att sakna hörlursutgång, i stället är det trådlösa hörlurar som gäller. Arkivbild.
Iphone 7 kommer att sakna hörlursutgång, i stället är det trådlösa hörlurar som gäller. Arkivbild.

Apple tar risk med trådlös strategi

Det är trådlösa hörlurar som gäller. Apple släpper sin nya Iphone utan en vanlig hörlursutgång. Det är en riskabel strategi för it-jätten som riskerar att tappa kunder, enligt en Apple-expert.

ANNONS
|

När Apple lanserar sin senaste Iphone kommer den att sakna vanlig hörlursutgång. De trådlösa hörlurarna, eller Airpods som de döpts till, är tänkta att fungera automatiskt när telefonen öppnas. Hörlurarna kommer att kosta 160 dollar, motsvarande nästan 1400 kronor.

Tekniken har funnits tillgänglig i många år och enligt Ida Lindkvist, redaktör på Apple-sajten 99mac, har Apple under lång tid arbetat mot mer trådlös teknik. Det som har varit bekymmer med de trådlösa hörlurarna sedan tidigare är att det kan bli mycket störningar. Rätt som det är så bryts exempelvis samtalet eller musiken.

ANNONS

- Har de löst ljudproblemen har de ingen anledning att vänta längre. Trådlöst är ju enkelt när det fungerar, sen återstår det att se hur bra det kommer att fungera i praktiken, säger hon till TT.

Emanuel Karlsten, journalist och rådgivare kring digitala medier, anser att det kan komma att bli vanligare med den trådlösa tekniken framöver. Han är däremot kritisk till att Apple inte valt att inkludera trådlösa hörlurar i samband med köpet av telefonen. Nu kommer endast vanliga hörlurar att ingå, som ska gå att koppla in i laddningsuttaget.

- Man kan tänka sig att Apple är modigt som tar bort högtalaruttaget och kanske tvingar fram en utveckling. Men modet stannade där. Hade hörlurarna inkluderas hade man verkligen drivit på en förändring. Nu blir det en lyxprodukt, säger Emanuel Karlsten till TT.

Risk att telefonen väljs bort

Det handlar snarare om ett sätt att öka försäljningssiffror än ett driv att förändra marknaden, anser Karlsten. Men den anledningen tillbakavisar Ida Lindkvist.

ANNONS

- Det är alldeles för dyra lurar. Istället finns det en risk att konsumenter väljer att inte köpa den nya telefonen. De som lagt dyra pengar på hörlurar som inte längre går att använda utan en ganska ful adapter. Det vore en katastrof för Apple med tanke på hur stor del av deras av deras intäkter som Iphone utgör, säger hon till TT.

Samtidigt är det inte ovanligt att trådlösa hörlurar har den prisklassen hävdar Ida Lindkvist.

- De kostar redan idag mycket pengar, så det är inte orimligt i pris om man jämför med trådlösa hörlurar generellt.

Kan öka i popularitet

Den trådlösa teknologin kommer att fortsätta utvecklas spår Emanuel Karlsten. Apple har också en förmåga att driva på utvecklingen och få ut produkten till många människor, vilket på sikt kan öka populariteten för de trådlösa hörlurarna. Han är dock förvånad att Apple inte valt att satsa mer på den trådlösa tekniken, exempelvis genom att erbjuda trådlös laddning.

ANNONS

Den mest uppenbara nackdelen enligt både Karlsten och Lindkvist är att det nu finns en risk att tappa bort höger eller vänster hörlur, eftersom sladden även hade funktionen att hålla ihop hörlurarna.

- Det räcker att titta på dem så har jag tappat bort dem. Det kanske är en vanesak men jag känner mig själv och vet att de där små sakerna kommer vara borta inom två veckor, säger Emanuel Karlsten.

ANNONS