Martin Wannholts Demokraterna når 6,9 procent i GP/Sifos lokala mätning, att jämföra med 5,5 procent i förra mätningen. Ökningen är precis inom felmarginalen.
Martin Wannholts Demokraterna når 6,9 procent i GP/Sifos lokala mätning, att jämföra med 5,5 procent i förra mätningen. Ökningen är precis inom felmarginalen. Bild: Anders Ylander

Därför ska vi inte räkna ut Demokraterna

Under våren har de två stora partierna – S och M – tagit tillbaka förlorad mark. Läget i Göteborgspolitiken är mer normalt igen, efter år av förtroendetapp. Men hur blir det framåt? I GP/Sifos nya mätning ligger Demokraterna högre än på länge och det finns flera argument som talar för att partiet kan fortsätta växa.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Sedan valet 2018 har Socialdemokraterna och Moderaterna tillsammans ökat med omkring 10 procentenheter. Det är viktigt att ha med sig, även om de två stora inte ökat sedan förra månadens mätning.

Vi kommer trots allt från ett läge där förtroendet för Göteborgspolitiken föll drastiskt under åren 2009-2012, till följd av det som kallas Muteborghärvan samt hanteringen av trängselskatten och Västlänken. Efter det tappade de etablerade partierna kontinuerligt väljare fram till katastrofvalet 2018.

Att S och M vunnit tillbaka så många väljare är ett tecken på att tilltron till den lokala politiken börjar återvända. Göteborgarna tycks inte längre lika benägna att söka sig till missnöjespartier eller enfrågepartier.

ANNONS

S odlar sin egen profil

Socialdemokraterna har valt att hålla sig en bit från de tidigare samarbetspartierna V och MP och profilerat sig som ett enskilt oppositionsparti. Lite längre till vänster i välfärdsfrågor och lite längre till höger i trygghetsfrågor än tidigare.

Det har uppenbarligen fungerat – även om partiet fortfarande ligger en bit under sina rikssiffror.

Moderaterna har av allt att döma vunnit på att ta på sig rollen som sammanhållande kraft i alliansen och visa att man klarar av att hålla i styret – även om det inneburit kompromisser och att man tvingats offra en del klassisk M-politik.

Jämfört med hur opinionssiffrorna såg ut förra hösten, så är Sverigedemokraterna och Demokraterna de stora förlorarna.

SD får inte vara med

Även om SD i Göteborg jobbar hårt på att bli ett mer seriöst parti så har de inte genomgått samma professionalisering som på riksplanet. SD i Göteborg är dessutom fortfarande långt ifrån att få något inflytande, även om tre av fyra allianspartier i dag öppnar för samtal med partiet på sikt.

Det är troligt att allt detta skrämmer bort en del väljare.

Vad gäller Demokraterna ser det lite annorlunda ut. Partiet har befunnit sig i fritt fall sedan i höstas och är fortfarande långt ifrån valresultatet från 2018. Men plötsligt kan man ana en viss medgång – som mycket väl kan hålla i sig, och det av flera skäl.

ANNONS

• I förra veckan lades förundersökningen mot partiledaren Martin Wannholt ned. Ett mörkt moln som hängt över partiet och honom personligen är borta och de kan fokusera till hundra procent på politiken igen. Det kommer att spela roll.

• Under hösten kom de interna stridigheterna upp till ytan. De kostade kraft och ledde till många avhopp. I efterhand har partiledaren Martin Wannholt berättat att konflikterna pågått under lång tid och att det politiska arbetet varit lidande. Nu är möjligheterna att jobba framåt bättre.

• Sist, men inte minst: Västlänken är en fråga igen. Inte ens Martin Wannholt tror längre att den går att stoppa på politisk väg, men bara det att järnvägstunneln omgärdas av frågetecken kan göra att väljarnas förtroende för de partier som hela tiden varit emot projektet ökar.

LÄS MER:Upplagt för kaos i Göteborgspolitiken visar färska siffror

LÄS MER:Entreprenörerna: Västlänken blir flera år försenad

LÄS MER:Så störtdök förtroendet för Göteborgspolitikerna

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS