Donald Trumps kryphål för att så misstanke

Donald Trump viker sig inte för elektorerna. Och republikaner i representanthuset är beredda att ställa upp för honom. Professor Norman Ornstein oroas av att kryphålen underminerar demokratin.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Slutdatumet 8 december, ”safe harbor”, är inne för när valresultaten skall vara klara i delstaterna. Elektorerna kan utses och den 14 december lägga sina röster för den kandidat som vunnit i respektive delstat. Totalt finns 538 elektorer vilket är antalet när man lägger samman de 435 platserna i representanthuset, de 100 platserna i senaten och de tre från District of Columbia där Washington ligger. 270 är segermarginalen. Joe Biden har fått 306, Trump 232.

Den 23 december kommer elektorernas röster till senaten och överlämnas till representanthuset där de räknas och godkännas.

Förbereder kryphål

Men i representanthuset finns ett kryphål som Donald Trump nu tycks vilja utnyttja. Han har haft kontakt med lojala kongressledamöter för att förmå dem att ifrågasätta elektorerna i avgörande delstater. Det är oklart hur många som hörsammat Trumps uppmaning men ett tiotal kan vara beredda. Även senatorer kan vara redo att tala mot valresultatet när det godkänns och senatorn Ted Cruz tillhör dem.

ANNONS

Det kommer inte att vara tillräckligt för att ändra resultatet men ger näring åt Trumps påstående att han utsatts för valfusk. Majoriteten av republikanerna i representanthuset och senaten har ännu inte medgivit att Joe Biden vunnit presidentvalet och bland dem finns senatens majoritetsledare Mitch McConell. Den förre presidentkandidaten och numera senatorn Mitt Romney tillhör de få som gratulerat Joe Biden till segern.

LÄS MER:Snart är ”Safe Harbor” här

Professor varnar

Vid ett digitalt seminarium på Center for American Progress häromdagen uttryckte Norman Ornstein (professor på American Enterprise Institute) oro för att turerna som Trump uppmuntrar till i representanthuset kan undergräva det amerikanska valsystemet och demokratin. Ornstein fick medhåll av Benjamin Ginsberg som arbetat i den partipolitiskt oberoende Presidential Commission on Election Administration.

Donald Trump sade vid ett kampanjmöte i Georgia i helgen att han aldrig arbetat hårdare än vad han gjort de senaste tre veckorna för att valresultatet skall rivas upp och jämförde USA:s valsystem med tredje världens.

Hot om våld

Professor Ornstein påpekade även att ansvariga på valmyndigheterna i delstater över hela USA trakasseras och hotas av Trumpsympatisörer som anser att valet inte gått rätt till och att Trump berövats på segern. I Georgia har de ansvariga fått livvaktsskydd men även rösträknare har sökts upp och hotats när de lämnat lokalerna där röstsammanräkningarna sker.

ANNONS

I Michigan tog sig ett trettiotal – några av dem beväpnade – till hemmet där en valansvarig höll på att sätta upp julbelysning på huset tillsammans med sitt fyraåriga barn.

Gabriel Sterling, som deltar i övervakningen av Georgias valsystem, varnar för att Trumps sätt att hävda valfusk kan leda till våld och i värsta fall till att någon dödas.

– Detta måste få ett slut, säger Sterling.

Joe Biden fortsätter arbetet med att utse sin nya administration och med planläggningen för att få spridningen av covid-19 under kontroll.

Den senaste ministerutnämningen väntas bli 67-årige pensionerade generalen Lloyd Austin till försvarsminister. Austin blir den förste svarte mannen på den posten.

LÄS MER:Trump fortsätter hävda valfusk

ANNONS