President Donald Trump på väg ut från Walter Reed National Military Medical Center.
President Donald Trump på väg ut från Walter Reed National Military Medical Center. Bild: Evan Vucci

Donald Trump bagatelliserar coronaviruset


– Var inte rädda för coronan och låt den inte styra era liv, uppmanar han. Det väcker kraftiga reaktioner.
– Någon måste stoppa Trump, säger Bob Woodward.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Trump twittrade att hans administration har sett till att det finns medicin och kunskap om covid-19 timmarna innan han lämnade Walter Reed-sjukhuset. När han återvänt till Vita huset framträdde han och tog demonstrativt av sig ansiktsmasken.

Presidentens sätt att fortsätta nedvärdera riskerna med covid-19 får omfattande kritik. Watergateavslöjaren Bob Woodward – som skrivit en nyutkommen bok där han beskriver hur Trump ljugit om faran med med smittspridningen av covid-19, varnar nu för att presidenten får fortsätta att styra. I en intervju i CNN säger han att republikanerna i senaten måste agera.

Medicinska experter påpekar att bara ett fåtal i världen har behandlats med den kombination av mediciner som Donald Trump tar, inklusive steroider. Trump får bland annat steroider som har kända biverkningar som sömnrubbningar, aggressivitet, vanföreställningar och psykoser. Trump skriver i en tweet att han känner sig tjugo år yngre sedan han blev sjuk, något som experter tolkar som en effekt av steroidbehandlingen.

ANNONS

LÄS MER:Vicepresidentdebatt bakom plexiglas

Krävde själv att få lämna sjukhuset

Det var Trump själv som krävde att få lämna sjukhuset och läkarna gav honom klartecken. Både hans egen personlige läkare Sean Conley och teamet på Walter Reed har militär rang och står formellt under Trumps befäl. Presidenten är civil överbefälhavare, ÖB.

Att Trump återvänder till Vita huset är en sak. Att han bagatelliserar corona och uppmanar amerikanerna att inte vara rädda och inte låta sig begränsas av smittspridningen är något helt annat.

Det är få som missunnar presidenten möjlighet till kvalificerad vård. Vita huset har en avancerad sjukavdelning, läkare och sjuksköterskor som arbetar dygnet runt och det är bara sju minuter med helikopter till Walter Reed. Där väntar en svit på honom och där finns läkare och sköterskor som står stand by. När presidenten reser – även utomlands – finns alltid en ambulans med för första hjälpen och ombord på planet Air Force One finns möjlighet att få vård.

LÄS MER:Trump uppmanar folk att "gå ut"

210 000 döda

För vanliga amerikaner är situationen en helt annan, särskilt om de drabbas av corona. Omkring 7, 5 miljoner har smittats och över 210 000 har avlidit i sviterna av covid-19. Frånsett att det inte finns någon godkänd medicin att behandla corona med – och att den inte används – är sjukhusvård inte tillgänglig för miljontals amerikaner som saknar försäkring. Även de som har försäkringar har svårigheter att klara av räkningarna från försäkringsbolagen. Hundratusentals har långvariga hälsoproblem som de inte kan få hjälp med, arbetslösheten ökar och problemen med försörjning är för många miljoner akut.

ANNONS

Fördömandena av Trumps okänslighet är omfattande men också kommentatorer på Trumpvänliga Fox news – förutom Hannity och Tucker Carlsson – har svårt att försvara honom. Det centrala i kommentarerna är istället att Trump nu har en erfarenhet och kunskap som är viktig, i motsats till motståndaren Joe Biden. Det är också den ton som Trump själv slår an när han lovar att snabbt återgå till det normala och börja kampanja igen.

LÄS MER:Trump skrivs ut: "Var inte rädd för covid"

14 personer har testats positivt

När Donald Trump talade från Vita huset upprepade han att han som president måste vara orädd och leda och att det är nödvändigt att han står i frontlinjen. Han sade att han lärt sig mycket om corona, att det nu finns medicin och att han troligen är immun mot covid-19.

14 personer i Trumps närhet i Vita huset har de senaste dygnen testats positivt för covid-19. Anonyma källor i Vita huset säger att Trump vägrade att stanna kvar på sjukhuset av rädsla att framstå som svag veckorna före valdagen.

Bob Woodwards uppmaning till republikanerna i senaten att reagera hänger samman med den tystnad som varit tydlig därifrån. Donald Trumps lämplighet att utföra sina arbetsuppgifter som president under sjukdomstiden ifrågasätts. Demokraterna och Joe Biden avvaktar.

LÄS MER:Professor om Trump: "Det är oansvarigt"

ANNONS