Domen mot Chauvin uppfattas som historisk

Skyldig på alla tre åtalspunkterna till George Floyds död. Juryn var enig i sitt utslag på tisdagskvällen svensk tid. Polisen Derek Chauvin väntas få ett långt fängelsestraff. De första reaktionerna i Minneapolis var jubel och glädje.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Människor, som samlats på platsen där George Floyd miste livet för knappt ett år sedan, jublade och applåderade när domaren läste upp juryns beslut. Derek Chauvin lyssnade iförd munskydd och visade inga känslor. Han satt intill sin försvarsadvokat och bar handfängsel när han efter några minuter fördes ut ur rättssalen och direkt till fängelse där han skall avtjäna sitt straff. Chauvin har varit fri mot borgen fram till rättegången.

George Floyds familj manade till lugn i Minneapolis, där rättegången hölls, och i andra städer i USA där polisen mobiliserat för att möta eventuella våldsamheter. President Joe Biden följde nyhetssändningarna i Vita huset när beskedet kom att juryn fann Chauvin skyldig. Joe Biden engagerade sig som presidentkandidat i fallet och träffade flera gånger Floyds anhöriga. Han och vicepresident Kamala Harris ringde direkt till Floyds anhöriga när juryns utslag kom.

ANNONS

Presidentens första reaktion var nu lättnad över att rättvisan segrat. Domen mot Chauvin uppfattas som historisk och som en vattendelare när det gäller inställningen till polisvåld mot svarta i USA.

Bidens reaktion delades av de styrande i delstaten Minnesota (där Minneapolis ligger) och de upprepade samma sak om och om igen:

En stor dag för rättvisan, ingen står ovanför lagen.

Den förre presidenten Barack Obama gjorde ett skrivet uttalande.

– Juryn gjorde det rätta.

De tolv jurymedlemmarna överlade tio timmar och bekräftade inför domaren att de var överens.

Domaren kommer inom åtta veckor att meddela straffsatsen för varje fällande dom. Det handlar om maximalt 40, 25 och 10 år för varje åtal.

Det finns en möjlighet att försvaret kräver att hela rättegången skall tas om med hänvisning till att den demokratiska ledamoten av representanthuset Maxine Waters nyligen deltog i en demonstration där hon krävde en fällande dom. Försvaret hävdar att hennes uttalande kan ha påverkat juryn. Juridiska experter tror att detta krav kommer att avvisas.

Maxine Waters, demokratisk ledamot av representanthuset.
Maxine Waters, demokratisk ledamot av representanthuset. Bild: J. Scott Applewhite

Att Chauvin fälldes på alla de tre åtalspunkterna är en kraftig signal om att polisbrutalitet kan bestraffas med långa fängelstraff. Men samtidigt är det tydligt att det är en privatpersons film som varit helt avgörande för att Derek Chauvin skulle ställas inför rätta och dömas. Utan den nio minuter och tjugonio sekunder långa filmsekvensen, som togs med en mobil, hade ord kunnat stå mot ord och polisens beskrivning hade troligen vägt betydligt tyngre än vittnesmålen från de som sett övervåldet på gatan.

ANNONS

Filmen har visats om och om igen under rättegången och lett till kraftiga reaktioner. George Floyds alltmer kvävda vädjanden, när han inte kunde andas, och rop på sin sedan många år avlidna mamma påverkade inte Derek Chauvin. Han upphörde inte att trycka sitt knä mot Floyds nacke. Chauvin lättade inte på trycket ens när Floyd låg livlös på marken.

Poliser och nationalgardet har kallats in i städer över hela USA för att hindra våldsamheter och upplopp. Lättnaden över att Derek Chauvin befanns skyldig på alla punkter betyder inte nödvändigtvis att demonstranter avstår från att protestera. Flera andra fall av dödligt polisvåld den senaste tiden upprör och kravet är att poliserna som sköt en trettonårig pojke och en tjugoårig ung man skall dömas till långa fängelstraff på samma sätt som Derek Chauvin.

Det är en lång väg kvar till den omfattade reformering av polisväsendet som varit ett krav under årtionden. Men domen mot Derek Chauvin visar att det första steget kan ha tagits på den långa och mödosamma vägen mot polisreform.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS