Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Festen i bygdegården i Rönnäng på Tjörn slutade i tragedi. En 25-åring skallades till döds. Bild: Petter Trens
Festen i bygdegården i Rönnäng på Tjörn slutade i tragedi. En 25-åring skallades till döds. Bild: Petter Trens

Diskussionen gick snett – bekant åtalas för att ha skallat 25-åring till döds

Diskussionen på festen gick snett. Det fick den 26-årige mannen att skalla sin 25-årige bekant så illa att han föll och dog av sina skador. Nu åtalas 26-åringen för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Det började uppsluppet och glatt – men 30-årsfesten i bygdegården i Rönnäng på Tjörn i mitten av november i fjol slutade i tragedi.

En 25-årig man kom aldrig hem igen.

Han skallades till döds av en annan festdeltagare, en ett år äldre bekant.

Gick överstyr

Allt handlade om en diskussion som gick överstyr.

– De var inte ovänner, men de hade en dispyt i ett ämne, meningsskiljaktigheter som gjorde att sinnet rann över på 26-åringen, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge som åtalat mannen vid Uddevalla tingsrätt.

De båda männen stod utanför bygdegården och diskuterade högljutt och i sin ilska skallade 26-åringen plötsligt den yngre mannen så hårt i ansiktet att han föll handlöst baklänges och kraftfullt slog huvudet i asfalten. Skadorna var så svåra att han några timmar senare avled på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Rått och hänsynslöst

Daniel Edsbagge har åtalat 26-åringen för grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott. Enligt chefsåklagaren har mannen dels visat särskild hänsynslöshet och råhet, dels tagit en allvarlig risk då han berusad gick till attack.

– Det fanns inget planerat uppsåt men gärningen visar hur illa det kan gå med våld riktat mot någons huvud, ett agerande jag ser väldigt allvarligt på säger Daniel Edsbagge och fortsätter:

– Händelsen har drabbat de efterlevande hårt, även den åtalade; en vanlig kille som druckit för mycket på en fest och gett sig in i diskussion som urartade.

Här slutade 30-årsfesten i tragedi. Bild: Petter Trens
Här slutade 30-årsfesten i tragedi. Bild: Petter Trens

Advokaten: Lutar åt erkännande

Den åtalade 26-åringen har i polisförhör erkänt den grova misshandeln men sa sig varken kunna bekänna eller bestrida det grova vållandet.

– Det har varit hans inställning, men även i det fallet lutar det åt ett erkännande. Han har efteråt insett effekten av skallningen och vad ett handlöst fall mot marken kan innebära, säger hans försvarare, advokat Per-Åke Kvarnström.

Han säger vidare att de båda bekanta männen i grunden inte var ovänner och att hans klient berättat att skallningen "kom som en blixt från klar himmel."

– Han, som många andra, mår förstås inte bra. Det här är en tragedi för ett stort antal människor, säger Per-Åke Kvarnström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.