Direkt - jätterättegången mot de misstänkta krogmördarna

De åtta åtalade hade en stressig dag, den 18 mars 2015. Enligt åklagarna vidtogs vissa åtgärder inför skjutningen i allra sista stund. GP rapporterar direkt.

ANNONS
|

Det var kammaråklagare Niklas Högdén som drog igenom huvuddelen av den tidslinje som man anser ledde fram till det brutala dubbelmordet på Vår Krog & Bar.

Det var kammaråklagare Niklas Högdén som drog igenom huvuddelen av den tidslinje som man anser ledde fram till det brutala dubbelmordet på Vår Krog & Bar.

• Klockan 17.00 hämtade ett par av männen en röd Citroën Xantia från en firma på Ringön. Det sena köpet berodde på att den tilltänkta flyktbilen, som var stulen, tidigare transporterats bort från Blidvädersgatan av polisen.

• 17.40 inhandlades så kallade vouchers till två av de tre brottsmobilerna. Därefter återvände den misstänkta gruppen till förberedelselägenheten på Rundradiogatan i Frölunda.

ANNONS

–Men tre av männen avvek där-ifrån ganska snabbt, konstaterar Högdén.

• 18.10 hyrde nämligen den 21-årige D en vit Volvo V 60 på Statoil, Marklandsgatan. Detta var en backup att ha under dådet, ifall någon skulle hända med Xantian.

–Därefter gick tre av dom till en mataffär och väl tillbaka ägde ”förmötet” rum, säger åklagaren.

• 20.30 åkte de tre som anklagas för medhjälp – F, G och H – ut till Hisingen.

Det skedde i en lånad grå Volvo V 70. De hade en nyckelbricka med sig, med vilken de kunde ta sig in i ett cykelrum och hämta en moped som tillhör C.

• 20.55 färdades A, C, D och E till förvaringslägenheten på Lotsgatan i Majorna. Dit anslöt också B, som dessförinnan varit i Angered.

• 21.15 avlossade ett vådaskott i tvårummaren på Lotsgatan. Ett vittne såg en stund senare hur fyra-fem killar lämnade området.

–Enligt planen tog en av de tilltalade taxi ut till Biskopsgården. Han hade med sig en väska med vapnen. Övriga transporterade sig i den vita Volvon, som låg strax bakom, hävdar Högdén.

• 21.30 började det brinna i tre bilar på Brunnehagen i Tuve och därefter på adressen Lillhagens Sandlycka. Åklagarna påstår att G och H anlade bränderna för att distrahera och dra polispatruller från området kring Vårväderstorget.

ANNONS

Samtidigt hade 20-årige F, utpekad som koordinator, kontakt med de olika konstellationerna via telefon. Han fanns då i en bostad i närheten av krogen.

• 21.58 ringde en av restauranggästerna till just F. Åklagarnas teori är han möjligen informerat om vilka som befann sig i lokalen just då.

• 22.22 rusade tre gärningsmän genom tunneln och in på Vårväderstorget. Utanför stod Petar Petrovic och hans kamrat och rökte.

–Kompisen sprang in och försökte varna. Förste gärningsmannen med polisväst störtade in först, följd av den andre med blå overall. Den tredje gärningsmannen stannade kvar utanför som vakt, menar åklagaren Ulrika Åberg.

Det skjuts 30 skott.

–Den nu avlidne 25-åringen var den primära måltavlan. Flera kulor mot honom är påsittande skott, alltså från mycket nära håll, betonar Åberg.

Efter en 30-40 sekunder lång attack stack de två skyttarna ut igen. Vid dörren stod alltjämt den tredje mannen och Petar Petrovic. Gärningsmannen i polisvästen stannade till, sade något, vände om och sköt ner Petar.

• 22.23 larmade en spanare om att den röda flyktbilen rivstartat i området.

Den påträffades i närheten av lägenheten på Rundradiogatan, dagen efter. Det var det första genombrottet i jakten på förövarna.

De misstänkta gärningsmännen är:

A, född 1987, misstänkt för mord och mordförsök: Framhållen som huvudman och hjärnan bakom dådet. Har hyrt såväl förberedelselägenheten i Frölunda som förvaringslägenheten i Majorna. Dessutom är han identifierad som köpare av flyktbilen, en röd gammal Citroen Xantia.

ANNONS

B, född 1995, misstänkt för mord och mordförsök: Framhärdar att han "varit utanför Biskopsgården hela den dagen" och i Frölunda just när morden begicks. Börjar under förhören klaga på ett allt sämre minne.

C, född 1995, misstänkt för mord och mordförsök:

Medger att han inhandlat två vouchers för påfyllning av de dittills oanvända brottstelefonerna. Behöll, enligt utredningen, en av dem under brottstiden.Anser i förhör att dubbelmordet på Väderilsgatan 2013, då en kompis till honom sköts ihjäl, var en betydligt allvarligare händelse än skottlossningen på Vår Krog & Bar.

D, född 1995, misstänkt för mord och mordförsök: Hyrde en vit Volvo i Högsbo, den bil som gruppen uppges ha haft i reserv vid flykten från restaurangen och som cirkulerade i Biskopsgården i samband med dådet.

E, född 1991, misstänkt för mord och mordförsök:

Har inget minne alls från brottsdatumet den 18 mars. Ursäktar sig med att han "pundar" och sover 18 timmar per dygn.Kom tillbaka från England bara en månad före skjutningen och berättar att C är hans enda kompis i gruppen. Detta motsägs av ett stort antal mobilkontakter även med de övriga sex männen.

F, född 1995, misstänkt för medhjälp till mord och till mordförsök:

Ska enligt åklagaren, från en lägenhet i närheten av Vår Krog & Bar, ha "koordinerat och samordnat gärningsmän och fordon". Uppger själv att han var där, hos sina anhöriga, för att se på fotboll.Fick ett samtal från en kompis som gästat restaurangen en kort stund före inbrytningen.

ANNONS

G, född 1996, misstänkt för medhjälp till mord och till mordförsök:

Poängterar att han rökt mycket marijuana under dessa dagar och därför inte minns. Säger att han befann sig uppe i Länsmansgården vid skjutningen, där vittnen sett honom.Anklagas för delaktighet i de bilbränder som anlades i Tuve och vid Lillhagen, för att locka bort polisbevakning från Vårväderstorget.

H, född 1994, misstänkt för medhjälp till mord och till mordförsök: Den siste i gruppen som blev häktad. Var, enligt mobilpositionering, tillsammans med G under hela kvällen och körde honom slutligen tillbaka till hans bostad i östra Göteborg på natten.

Läs mer om de misstänka gärningsmännen här.

ANNONS