"Det räcker inte att putsa på ytan"

Två tomma stolar och en regering med många osynliga ministrar. Helle Klein tycker att Stefan Löfven borde göra en Göran Persson. Och att MP måste göra upp med sin förkärlek för amatörism.

ANNONS
|

Efter Miljöpartiets kongress och före maj månads utgång. Det är tidsramen som statsminister Stefan Löfven (S) har satt ut för en regeringsombildning. Spekulationerna om namn och departement är i full gång. Helle Klein, debattör och nybliven chefredaktör på Dagens Arbete, tycker att Stefan Löfven ska ta tillfället i akt och göra som Göran Persson.

– Han var mästerlig på regeringsombildningar. Det kanske var ett utslag av ett auktoritärt ledarskap, men det var ett bra sätt att göra en nystart. Löfven behöver berätta vad han vill med de resterande åren i regeringen och förklara det rödgröna projektet för väljarna.

ANNONS

Helle Klein skulle gärna se ett samhällsbyggnadsdepartement med frågor som bostäder, infrastruktur och grön omställning. Hon tycker att Anna Johansson skulle lyftas bort från infrastruktur och i stället få en annan post.

– Jag tror att hon i grunden är en duktig politiker, men hon har inte riktigt kommit till sin rätt.

Som flera andra socialdemokrater vill Helle Klein att S tar hand om bostadsministerposten.

– Byggande är ett klassiskt S-område och man behöver få in politisk erfarenhet. Det är en ganska svår ministerpost eftersom det mesta sköts kommunalt.

Hon tycker att det vore bra att ta in ett kommunalråd och föreslår Björn Sundin från Örebro eller Anders Lago som i dag är chef för HSB.

Vad är det Löfven borde klargöra. Vad saknas?

– Han behöver ta de samlande greppen, ekonomin går bra och nu är det dags för reformer. Han behöver berätta att vi måste bygga Sverige vidare och att vi därför behöver ett samhällsbyggnadsdepartement.

En person som Helle Klein gärna skulle se i ett sådant departement är Maria Wetterstrand, förra språkröret för MP.

– MP måste satsa på erfarenhet nu, de har lite för länge haft idén med amatörism upphöjt till lag.

ANNONS

Hon nämner också Maria Ferm som ett intressant MP-namn.

– Jag tycker att det skulle kunna var intressant att samla frågor om försvar, säkerhet, bistånd och fred. Maria Ferm skulle vara utmärkt som biståndsminister. Att göra ett freds- och säkerhetsdepartement skulle vara lite piggt.

LO:s ledning vill inte uttala sig om regeringsombildning, men bland medlemmarna finns en stor misstänksamhet mot samarbetet med MP.Helle Klein tycker däremot att det är bra.

– De rödgröna idéerna befruktar varandra och har mycket gemensamt. Jag skulle önska att man kunde se ännu större utväxling i det

Inom några veckor kommer regeringsombildningen. Det viktigaste, tycker Helle Klein, är att inte bara fylla tomma stolar.

– Det räcker inte att putsa på ytan. Löfven behöver få in ny energi och ny kompetens.

ANNONS