Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Britt-Marie Mattsson: "Det mesta talar för att Donald Trump ställs inför riksrätt"

För demokraterna är saken redan klar. Donald Trump kan ställas inför riksrätt. Men republikanerna imponeras inte av raden av vittnen. Försvaret inriktas på att ingen fått direkt order av presidenten.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Rysslandsexperten Fiona Hill manade i sitt vittnesmål på torsdagen de som hävdar att Ukraina – inte Ryssland – påverkade presidentvalet 2016 att upphöra med att sprida sina konspirationsteorier.

– Det är så som Ryssland bedriver sin kampanjer för att destabilisera och skapa den politiska splittring som vi ser i USA idag, framhöll hon.

Fiona Hill förhördes under torsdagen. Bild: Manuel Balce Ceneta

Fiona Hill – som avgick ur nationella säkerhetsrådet i juli men som har deltagit i en rad möten med presidenten i Vita huset – riktade därmed kritiken direkt mot Trump som hävdar att Ukraina samarbetade med det demokratiska partiet och hade en hemlig server i landet under presidentvalet 2016 med syftet att hjälpa Hillary Clinton att bli vald.

LÄS MER: Likheter och olikheter mellan Nixon, Clinton och Trump

Ska ha hållit inne pengar

Det är detta som ligger till grund för att Trump ville att Ukrainas nyvalde president Volodymyr Zelenskyj skulle utreda både den påstådda servern och sin utmanare Joe Biden och dennes son Hunter som suttit i styrelsen för energibolaget Burisma i Ukraina. Tills en deklaration om en sådan utredning tillkännagavs av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj höll Trump i hemlighet inne det militära biståndet till Ukraina, som redan beslutats av kongressen.

David Holmes, diplomat på ambassaden i Ukraina, berättade om samtalet som han hörde mellan EU-ambassadören Gordon Sondland och Donald Trump där Sondland bedyrade att Zelenskyj ”loves your ass, älskar ditt arsle” och var beredd att göra det som Trump krävde.

EU-ambassadören Gordon Sondlands vittnesmål i kongressen skakade dagen innan om både demokraterna och republikanerna. Sondland kan inte beskrivas som en ”Never Trumper” utan har hittills varit en lojal uppbackare av presidenten. Sondland – som är affärsman – donerade en miljon dollar till Trumps installationsfestligheter och belönades med ambassadörsposten i EU. Han har uppenbarligen varit på så god talefot med presidenten att hans samtal kopplats fram på udda tider och de båda har – på icke säkrade mobiler – talat med varandra så att andra kunnat höra på en uteservering i Kiev i Ukraina, bland dem David Holmes. Ord som ”fuck” och ”ass” har ingått i vokabulären.

EU-ambassadören Gordon Sondland skakade om både demokrater och republikaner med sitt vittnesmål. Bild: Andrew Harnik

Inför kongressen meddelade Sondland överraskande att Trumps agerande gentemot Ukraina var ett ”quid pro quo”, dvs tjänster och gentjänster.

Detta tar demokraterna fasta på. Republikanerna håller sig till att Sondland inte fått direkt order från presidenten i sina samtal med honom. Sondland berättade att han ringt presidenten och frågat vad Trump önskade sig av Ukrainas president varvid Trump svarat ” ingenting, ingenting. Inget quid pro quo”.

Men vid den tidpunkten var det redan känt i Vita huset att en visselblåsare larmat om Trumps telefonsamtal den 25 juli med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och att kongressen inlett en undersökning om just ”quid pro quo”. Av samtalsutskriften – som delvis offentliggjorts från Vita huset – framgår det dessutom att Trump vill att Ukraina skall utreda hans politiske utmanare Joe Biden och Hunter Biden.

LÄS MER: Giuliani kastas till vargarna för att rädda Trump

Några klara linjer finns redan nu i riksrättsprocessen:

• Demokraterna hävdar att Trump krävde ett offentliggörande av Zelenskyj om en utredning av Bidens och den påstådda demokratiska servern 2016 mot utbetalningen av det militära biståndet. Efter ett uttalande skulle Zelenskyj bjudas in till Vita huset. Att blanda in en utländsk makt för personlig och politisk vinning strider mot konstitutionen. Därmed finns underlag för riksrätt. Demokraterna har kallat en rad vittnen men de centrala har förbjudits av Vita huset att vittna. Rudy Giulliani har hittills vägrat. Men demokraterna har byggt upp vittnesförhören för att med karriärdiplomater lägga det pussel som behövs. Att biståndet betalades ut (utan att Zelenskyj offentliggjorde en utredning) beror på att Trumps ”quid pro quo” avslöjades av visselblåsaren.

• Republikanerna hävdar att Donald Trump har rätt att bedriva den utrikespolitik han önskar. Han har också rätt att begära utredningar av korruptionen i Ukraina för att försäkra sig om att det militära biståndet hanteras väl. Vittnena har inte haft direkt kontakt med Trump. Det handlar om hörsägen, med undantag av Sondland, Hill och Holmes som hörde ett samtal.

Det mesta talar för att demokraterna driver igenom beslutet att ställa Donald Trump inför riksrätt. Donald Trump har bjudit in ledande republikanska senatorer till Vita huset. Det är den republikanskt dominerade senaten som dömer om det demokratiskt dominerade representanthuset röstar för att presidenten skall ställas inför riksrätt.

LÄS MER: Trump vill plötsligt vittna i riksrätt