Den nya versionen av nya Moderaterna går till val med allvarsam ton

Samlat och fokuserat, snarare än uppsluppet. Moderaternas Sverigemöte präglades av en lite allvarsam ton. Och det är nog inte bara viljan att vara vuxen som styrde, utan också en oro för att väljarna inte hängt med i alla svängar.

ANNONS
|

Analyschefen Per Nilsson satte fingret på någonting när han på ett seminarium berättade vad väljare som lämnat Moderaterna för Sverigedemokraterna svarar på frågan varför: tidigare fick man svaret att det berodde på Moderaternas migrationspolitik. Nu svarar folk att det beror på Moderaternas tidigare migrationspolitik.

Kontentan: det räcker inte att säga rätt saker. Om folk ska rösta på dig måste de tro att du menar det du säger också.

När Sverigemötet hölls på samma plats – Svenska mässan i Göteborg – för fyra år sedan såg partiet Fredrik Reinfeldt som den bästa partiledare världen skådat. För så sent som ett år sedan vållade Anna Kinberg Batras tal i Karlstad nästan frireligiös stämning.

ANNONS

Kryptisk slogan

Nej, det är inte lätt att hänga med i svängarna – och det har synts på väljarstödet under de senaste fyra åren. Partiet har varit allt från störst i landet till snubblande nära att inte ens vara störst i alliansen.

LÄS MER:Moderaterna vill sluta dela ut bidrag utan motprestation

Sedan sju månader tillbaka heter partiledaren Ulf Kristersson och under fredagen och lördagen samlades 2 400 förtroendevalda moderaterna från hela landet för att ta del av hur han och den nya ledningen vill att man går tillväga för att vinna valet i höst.

Ledorden är "Lika för alla" – en slogan som till och med partisekreteraren Gunnar Strömmer medgav att han inte riktigt föll för direkt. Är det inte precis vad de slagits emot i alla år?

"Lika för alla" på moderatiska betyder dock inte att alla ska stöpas i samma form eller få samma utfall – utan att alla ska ha lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter.

Inte längre besatta av S

Till strategin hör också att Moderaterna – till skillnad från bland annat Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna – inte har utsett någon huvudmotståndare i höstens val: man ska prata om den egna politiken, de egna lösningarna. Inte om motståndarnas idéer. Besattheten av Socialdemokraterna ska släppas.

"När alla andra pratar om vår politik ska vi göra samma sak – prata om vår politik", som Ulf Kristersson uttryckte saken i sitt tal, där han också lovade att inte bidra till en smutsig valrörelse.

ANNONS

Gott så. Men vad är det då Moderaterna vill?

I valrörelsen handlar det om att fokusera på fyra områden: ekonomi och jobb, sjukvård och skola, lag och ordning samt invandring och integration.

Ingen kravlös gemenskap

Ulf Kristersson ägnade större delen av sitt tal till att prata om det senare och under lördagen släppte partiet också ett nytt integrationspolitiskt program "för att utveckla en kedja från nyanländ till nyanställd". Ulf Kristersson medgav att man varit för svaga här tidigare – och att Moderaterna precis som alla andra partier – underskattat betydelsen av språket för integrationsprocessen.

I övrigt är inslagen de som partiet presenterade under det senaste året. Tonvikten ligger på starka drivkrafter på att arbeta. Det handlar om sänkt skatt för den som arbetar, bidragstak och om att kvalificera sig för bidragssystem. Fokus på språk. Utbildningsplikt.

För den här versionen av de nya Moderaterna är Sverige ingen kravlös gemenskap.

Och för de 2 400 förtroendevalda som var med på Sverigemötet blir nu utmaningen att övertyga folk att Moderaterna inte bara är det parti som har bäst lösning på de mest allvarliga samhällsproblemen. Utan också att det partiet säger för stunden faktiskt gäller över tid.

ANNONS