Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Demonstration mot Turkiet skapade tumult på Landvetter

Mer än 70 personer demonstrerade på lördagseftermiddagen i avgångshallen på Landvetter flygplats. När demonstranter försökte ta sig förbi en polisavspärrning använde polisen pepparsprej och flera personer berättar för GP att de har blivit slagna med batonger. Polisen har upprättat en anmälan om våldsamt upplopp.

När GP anländer till Landvetter flygplats strax före 16 på lördagseftermiddagen står ett stort antal människor i avgångshallen och skanderar slagord. Demonstrationen ska ha startat en knapp timme tidigare.

– Det här är en protestaktion mot Turkish Airlines för att ställa in en avgång i kväll, säger Apo Konya, en av talespersonerna för demonstranterna.

Demonstranter rör sig tillbaka efter att polisen använt pepparsprej på Landvetter flygplats. Bild: Petter Trens

"Vi spärrade av en del av hallen"

Demonstranterna blockerar enligt polisen incheckningsdisken för det turkiska flygbolagets flight till Istanbul senare på kvällen. Men strax efter att GP anländer flyttas incheckningen till en annan annan del av hallen. Då börjar demonstranterna springa dit. Tumult uppstår mellan demonstranter, skyddsvakter och polisen, som börjar knuffas med varandra.

– Då insåg vi att så här kommer de att hålla på naturligtvis om inte vi gör något. Så i det läget tog vi och spärrade av en del av hallen för att vi skulle kunna säkerställa att den här avgången skulle kunna gå, säger polisens insatschef Ulrik Wennberg till GP på plats.

Mer än 70 personer genomförde på lördagseftermiddagen en demonstration mot Turkiets offensiv i Syrien på Landvetter flygplats.

20-tal demonstranter misstänks för brott

Poliser och skyddsvakter ställde sig på rad i mitten för att spärra av och hindra demonstranterna för att ta sig till incheckningsdisken, men flera demonstranter försökte ta sig förbi avspärrningen.

– I samband med den här avspärrningen så gör en del av de här demonstranterna en rusning mot poliskedjan och tränger igenom, en del utav dem trängde igenom men den största delen lyckades vi stanna, säger Ulrik Wennberg.

LÄS MER: Demonstranter: vi blev slagna av polisen

Han bekräftar att polisen använde pepparsprej för att stoppa demonstranterna. En anmälan om våldsamt upplopp har upprättats från polisens sida. Flera personer på plats berättar för GP att de har blivit slagna med batonger, något Ulrik Wennberg inte själv har sett.

– Men jag utgår från att batonger har använts också naturligtvis, eftersom det är ett våldsamt upplopp.

Enligt polisen har det även begåtts brott mot ordningslagen, då demonstrationen inte hade tillstånd.

– Jag utgår från att om någon anser sig vara orättvist behandlad så kommer de anmäla det, och då utreds det inom ramen för den anmälan, säger Ulrik Wennberg.

Ett 20-tal av demonstranterna misstänks ha gjort sig skyldiga till brott. Ingen omhändertogs på plats, istället kommer polisen att gå igenom material från kameraövervakningen på flygplatsen för att identifiera misstänkta.

Strax före klockan 17 på lördagseftermiddagen var demonstrationerna över.

GP har sökt Turkish Airlines.

LÄS MER: Demonstration mot Turkiets anfall i Syrien

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.