Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: Demokraterna talar för döva öron under riksrätten

Demokraterna är färdiga med sin framställning. Men lyssnade republikanerna? Flera var inte på plats under riksrätten och en av Trumps advokater jämförde med en våldsfilm från Hollywood.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Demokraterna utnyttjade sina sexton timmar åt att med videofilmer och bilder visa med vilken kraft som stormningen av Kapitolium skedde. Det framgick även hur nära politikerna – inklusive Trumps vicepresident Mike Pence – var att överfallas av mobben. Demokraterna gjorde en tidsserie för att visa att Trump inte gjorde något för att stoppa sina sympatisörers brutala framfart på flera timmar. Han hade uppmanat dem i ett tal utanför Vita huset att ”slåss som h -e” och lovade att ansluta sig till dem vid Kapitolium.

När stormningen inleddes var Trump tyst, sedan lade han ut sitt tal på twitter och när han därefter i en tweet kritiserade Mike Pence lästes den upp i högtalare samtidigt som en galge restes med ett snara och ropen skallade ”Häng Mike Pence”.

Efter flera timmar lade Trump ut en video där han sade att inkräktarna i Kapitolium var ”speciella” och att han ”älskade” dem. Han bad dem att fredligt gå hem och att minnas dagen.

LÄS MER: Riksrätten: Trumps våldsmaningar skärskådades

Ett tiotal republikaner saknades

Men det är troligt att demokraterna – som under natten till fredagen var klara med sin föredragning – talade inför en majoritet döva republikanska öron. Inga kameror fick vara riktade mot senatorerna som lyssnade och det var av inte heller obligatoriskt att vara på plats med hänvisning till coronarestriktionerna. Ett tiotal av de femtio republikanska senatorerna var inte där och det är oklart om de följde demokraternas redogörelse för vad som hänt på annan plats.

Några av de tongivande republikanerna lämnade kommentarer – utan att filmas – utanför senaten. Lindsey Graham beskrev det han hört från demokraterna som ”bisarrt” och Ted Cruz sade att han inte imponerats. Den Trumpkritiske republikanske senatorn Mitt Romney sade dock att han var ”skakad” av vad han sett på videofilmerna. Bill Cassidy sade att Trumps lögner om valfusk är skälet till att stormningen skedde.

– Vi har inga att skylla på om Donald Trump frikänns andra än oss själva, sade demokraten Jamie Raskin som leder det demokratiska åtalet.

– Vi är inte rädda för att Donald Trump vinner ett val utan att han förlorar och gör samma sak igen, framhölls i åtalet.

LÄS MER: Ny video visar: Så nära kom mobben Pence

Republikanernas tur

Republikanerna inleder på fredag kväll svensk tid sina sexton timmars framställning. Men det mesta tyder på att bara en bråkdel av tiden kommer att utnyttjas. Donald Trumps advokat David Schoen lämnade senaten mitt under demokraternas föredragning för att intervjuas av Fox news. Schoen jämförde videofilmerna med underhållningsprogram som producerats i Hollywood med hjälp av en advokatfirma. Han sade också att Trump är helt oskyldig till det som han anklagas för.

Majoriteten av republikanerna avser att bagatellisera riksrätten som de anser strider mot konstitutionen och av det skälet begränsar de sin medverkan så mycket som möjligt. Donald Trump har uttryckt missnöje med sina två advokaters inledande insatser. Deras tid begränsas och några senatorer kan komma att försvara den förre presidenten istället.

Vittnen kommer troligen inte att kallas. Demokraterna anser att det inte behövs eftersom senatorerna och representanthusets ledamöter bevittnade intrånget som dessutom dokumenterades av övervakningskameror. Republikanerna vill inte att riksrätten håller på längre än absolut nödvändigt och är av det skälet inte intresserade av vittnesframträdanden.

Om republikanerna endast utnyttjar en mindre del av de sexton timmarna kan riksrätten avslutas snabbt. Domen kan falla redan under helgen.

LÄS MER: NYT: Trump var illa däran i covid