De kan vinna Stora Journalistpriset 2016

Här är de nominerade till Stora Journalistpriset 2016 i kategorierna Årets berättare, Årets förnyare, Årets avslöjande och Årets röst.

ANNONS
|

Under tisdagen presenterades de nominerade till Stora journalistpriset 2016 under en lunchceremoni i Bonniers villa Nedre Manilla i Stockholm.

I år finns det en ny kategori - Årets röst - där Anna Gullberg, chefredaktör för Gefle Dagblad, Magda Gad, krönikör och debattör samt reportern Niklas Orrenius är nominerade.

Nominerade kategorin Årets berättare:

Lisa Jarenskog och

Alexandra Pascalidou, SVT

Vi kallas tiggare

Motivering: För att de med värme och unik närvaro skildrar både hopplöshet och hopp hos människorna vi oftast bara går förbi.

Negra Efendić Jag var precis som du Motivering:För att hon i sin reportagebok återvänder till sin egen flykt och med osentimental blick skildrar krigets spår hos ett barn samtidigt som hon ger liv åt människorna bakom nyhetstelegrammen.

Soran Ismail, Lena Laurén och Jonas Steken Magnusson, SVT Absolut svensk Motivering:För ett tevereportage som genom uppriktigt sökande och prövande till sist tvingar oss alla att få syn på mekanismerna bakom vår svenska vardagsrasism.

LÄS MER:Ismail kan få Stora journalistpriset

Nominerade i kategorin Årets förnyare:

Bo Sjökvist, SVT Mitt psyke och jag Motivering:För att med mobiltelefon och tålamod skildrat psykiskt lidande på deltagarnas egna villkor och därmed visat att det enkla kan vara det geniala.

Gellert Tamas och Linn Ogelid, Aftonbladet Det svenska hatet Motivering:För att de låtit form och innehåll gå hand i hand och skapat en ny standard för långläsning i digital format.

Helena Bengtsson, SVT Motivering:För att hon som internationell superstjärna inom databas-journalistiken hittar scoopen där andra bara ser ettor och nollor.

Nominerade i kategorin Årets avslöjande:

Bosse Lindquist, SVT Experimenten Motivering:För att han med mästerligt berättande gått till botten med misstänkt forskningsfusk och blottlagt en livsföraktande äregirighet inom den akademiska världen.

Mattias Carlsson och Mikael Delin, Dagens Nyheter Riksrevisionen Motivering:För att de med oförvitlig nit har avslöjat hur ett systemskifte lett till ett systemfel hos maktens vakthållare.

Richard Aschberg, Aftonbladet Kommunal Motivering:För att han i en spektakulär avklädning visat hur de förtroendevaldas slöseri, frosseri och girighet leder till ett svart hål av raserat förtroende.

Nominerade i nya kategorin Årets röst:

Anna Gullberg Motivering: För att hon som chefredaktör för Gefle Dagblad i en polariserad tid med en tydlig stämma står till försvar för den lokala journalistikens särställning.

Magda Gad Motivering: För att hon med obegripligt mod och brutal berättarvilja tar oss med till världens farliga och utsatta platser.

Niklas Orrenius Motivering: För att han som outtröttlig reporter och med fulländad stilistik undersöker och dokumenterar vår tids svåraste frågor.

Stora Journalistpriset delas ut på Grand Hôtel i Stockholm den 23 november. Prissumman är 100000 kronor.

ANNONS