Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, fick på tisdagens pressträff frågor om de höga dödstalen under december.
Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, fick på tisdagens pressträff frågor om de höga dödstalen under december. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

Dödligaste dagen hittills under pandemin

I våras dog som mest 115 personer med covid-19 under en och samma dag i Sverige. Nu har det rekordet slagits. Hittills har man räknat till 116 dödsfall den 17 december 2020.

ANNONS
|

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik var dödstalen i mitten av december lika höga som när läget var som värst förra våren. Eftersom statistiken släpar efter något så fortsätter dödstalen att stiga för december.

Nu har den 17 december placerat sig som den dödligaste dagen i Sverige hittills under pandemin. I skrivande stund har 116 personer registrerats som avlidna med covid-19 den 17 december. I våras var de två värsta dagarna den 8 och 15 april, båda med 115 dödsfall.

LÄS MER:GP avslöjar: Svenskar har lurats med falska coronadokument

LÄS MER:Tegnell om GP:s avslöjande: ”Extremt allvarligt”

Tegnell: Svår att hålla borta

På tisdagens presskonferens fick Anders Tegnell frågan hur december kunde bli så dödlig, trots alla råd och restriktioner.

– I botten ligger att vi har en stor spridning av sjukdomen. Dödstalen har gått upp i många länder som hade låga dödstal i våras. Om man går till sjukvården så har de bättre resultat nu än under våren. Överlevnaden har ökat och sjukvårdstiden har minskat, säger Anders Tegnell.

ANNONS

Han konstaterade att vi trots alla åtgärder fortfarande har en stor smittspridning på äldreboenden, där många av dödsfallen sker.

– Det har blivit bättre även inom äldreboenden, men det är en sjukdom som är svår att hålla borta, säger Anders Tegnell.

På frågan om läget är mer allvarligt nu än under våren svarade Tegnell att det är svårt att jämföra.

– Vi behöver mer tid att analysera det, men helt uppenbart har vården det minst lika ansträngt som i våras. Det finns saker som är värre nu och det finns saker som var värre i våras. Båda har varit svåra för samhället, säger Tegnell.

LÄS MER:Så är coronaläget i Västra Götaland i dag 12/1

Därför byggs inga fältsjukhus

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, pekade på att coronavården har förbättrats under året.

– Färre hamnar på iva och man har skapat intermediärvårdsavdelningar, som ligger mellan vanliga vårdavdelningar och iva, vilket gör att man får en bättre kapacitet. I våras visste vi inte hur stort behovet skulle vara, nu gör vi det lugnt och metodiskt.

Vården har lärt sig mycket under året som gör att man nu utnyttjar resurserna mer effektivt, enligt Johanna Sandwall.

– Det finns ingen anledning att ha en massa vårdresurser som inte används. Då byggde vi fältsjukhus, vilket vi inte gör nu. Man kan ge den vård som behövs i befintliga vårdanläggningar, vilket är mycket bättre, säger hon.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS