Flygkraschen ledde till ett omfattande räddningspådrag. Nu är experternas haverirapport klar gällande orsaken till olyckan.
Flygkraschen ledde till ett omfattande räddningspådrag. Nu är experternas haverirapport klar gällande orsaken till olyckan. Bild: Olof Ohlsson

Därför dödskraschade flygplanet i villaområdet

Det var inget tekniskt fel på flygplanet som störtade i ett villaområde i Borås i början av juni. Det visar haverirapporten som lämnats till polisen. Vid kraschen omkom den 53-årige piloten och hans 27-årige son.

ANNONS
|

Det var tidigt på kvällen den 2 juni som dödskraschen inträffade i ett bostadsområde i Ekås utanför Borås.

Flera av de boende i villaidyllen blev vittnen till hur det ultralätta planet gjorde märkliga rörelser i luften, tappade höjd och plötsligt störtade mellan två hus.

På marken fattade planet eld och exploderade. Ombord fanns den 53-årige piloten och hans 27-årige son. Båda omkom.

Efter kraschen hade Statens haverikommission, SHK, en utredare på plats men eftersom det handlade om ett ultralätt plan och man inte fann några brister gällande behörighet och handlingar, blev det teknisk expertis från KSAK, Kungliga Svenska Aeroklubben, som bistod polisen i utredningen.

ANNONS

Störtade i sitt eget bostadsområde

Efter att ha tagit del av haverirapporten säger förundersökningsledaren Peter Novén:

– Det fanns inga tekniska fel på planet. Experternas slutsats är att olyckan orsakades av att planet flögs på för låg höjd i kombination med för låg fart, där den mänskliga faktorn påverkade, säger han.

Peter Novén berättar att det i sin tur ledde till att planet kom i spinn, roterade neråt och slog i marken.

– Händelseförloppet gick väldigt snabbt, det fanns ingen tid för piloten att få rätsida på planet eller för att utveckla fallskärmsfunktionen, säger han och fortsätter:

– Det är en tragisk olycka på flera sätt. Piloten flög över området där han bodde och flera av grannarna blev vittnen till olyckan, säger han.

Planet kraschade mitt i bostadsområdet – mellan två hus. Den 53-årige piloten och hans 27-årige son omkom.
Planet kraschade mitt i bostadsområdet – mellan två hus. Den 53-årige piloten och hans 27-årige son omkom. Bild: Meli Petersson Ellafi

LÄS MER: Så går flygklubben vidare efter kraschen

Planet tillhörde Borås Ultralätt flygklubb där piloten var medlem.

– Alla papper var i ordning och planet var i gott tekniskt skick, säger Peter Novén.

Blev klar med utbildningen i våras

Den omkomne piloten blev klar med sin utbildning våras och hade klarat alla prov och gjort alla flygtimmar som krävdes.

Systerplanet till planet som kraschade, en SILA 450 C.
Systerplanet till planet som kraschade, en SILA 450 C. Bild: Meli Petersson Elleafi

Planet lyfte från flygfältet i Viared utanför Borås, flög sedan ut mot Hallandskusten för att återvända mot Sjuhärad. Flygplanet hade varit i luften cirka en timma och 25 minuter när det störtade i villaområdet.

ANNONS

– En mycket tragisk olycka. Med tanke på att planet slog ner bland husen så hade förstås konsekvenserna kunnat ha blivit än mer allvarliga, säger förundersökningsledaren.

När undersökningen är helt färdigställd kommer den att läggas ner.

Enligt Peter Novén har de anhöriga underrättats om orsaken till olyckan.

LÄS MER: Ultralätta plan har blivit säkrare

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS