Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GP:s Michael Verdicchio uppmärksammade i en serie artiklar våld och hot mot svenska bönder, något som fick stor spridning. Bland annat tog SVT:s Opinion live upp ämnet och sände ett avsnitt från GP:s redaktion. Bild: Olof Ohlsson/GP
GP:s Michael Verdicchio uppmärksammade i en serie artiklar våld och hot mot svenska bönder, något som fick stor spridning. Bland annat tog SVT:s Opinion live upp ämnet och sände ett avsnitt från GP:s redaktion. Bild: Olof Ohlsson/GP

Christofer Ahlqvist: Därför är granskande journalistik viktigt

Ni läsare gillar verkligen våra fördjupande texter – därför satsar vi nu på ännu fler. Och på Bokmässan har du chansen att träffa flera av personerna bakom den djuplodande journalistiken.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Papperstidningen var länge den enda riktigt stora kanalen för journalistiken och tidningarnas sajter sågs som ett komplement där man framför allt lade ut korta nyhetsuppdateringar. På den tiden samlade tidningarna de långa texterna till helgerna för då hade läsarna mer tid att i lugn och ro läsa sin papperstidning i hemmet.

I dag är mer än en tredjedel av Göteborgs-Postens prenumeranter helt digitala och tar endast del av vår journalistik via vår sajt eller vår e-tidning. Sedan använder givetvis även våra papperstidningsprenumeranter också våra digitala kanaler. En konsekvens av detta är att de flesta av våra prenumeranter numera tar del av vår journalistik vid olika tidpunkter under dygnet och under veckans alla dagar. Vi ser i vår statistik att läsandet fortfarande är väldigt högt på morgonen men också att det ökar vid lunchtid, på eftermiddagen när många är på väg från studier och arbete samt på kvällen när kvällsbestyr som disk och nattningarna är avklarade.

Ni gillar de här långläsningarna alla dagar i veckan.

Vad som framför allt tydligt framgår är att ni läsare gillar granskande journalistik och fördjupningar. Och ni gillar de här långläsningarna alla dagar i veckan! Det tycker vi så klart är inspirerande och därför har vi nu beslutat att lägga ännu mer resurser på sådan journalistik. Alla avdelningar på tidningen är med i satsningen som nu varit igång någon vecka. Hittills har vår nyhetsredaktion bland annat grävt ner sig i den dyra anläggningen Gobigas och hur det gick till när de storslagna planerna för Frihamnen fick slängas i papperskorgen.

Sporten har berättat om de olika förutsättningarna för ungdomsklubbar inom fotbollen och kulturen har gjort ett dokument om den omdebatterade litteraturkanonen.

En del av vårt fördjupande innehåll är grävande journalistik vars syfte är att hitta missförhållanden genom systematiskt och idogt journalistiskt fotarbete. Allra helst leder det som vi publicerar till att missförhållandet kan åtgärdas och vi får ett bättre samhälle. Det här är det viktigaste vi gör och det som tydligast särskiljer oss från andra aktörer. Volvo kan exempelvis själva basunera ut en nyhet om deras senaste försäljningssuccé på sociala medier och nå ganska många på så sätt. I vårt uppdrag ingår att berätta om Volvos lyckade satsningar men också att visa hur anställda drabbas av livslånga skador när bilarna ska sättas ihop. Djurrättsorganisationer kan ibland avslöja djurägare som missköter sina djur. I vårt uppdrag ingår att både berätta om de som bedriver dålig djurhållning men minst lika viktigt att också granska djurrättsorganisationer som terroriserar bönderna.

Ett aktuellt exempel där vår journalistik gör skillnad är Tobias Andersson Åkerbloms gräv om hur hanteringen av larmsamtalen i regionen sköts. Granskningen visade att tiden det tar för en ambulans att komma fram har ökat och att kostnaderna samtidigt har skenat. Nu efter GP:s granskning kräver regionstyrelsen att fullmäktige ger dem en möjlighet att ”vidta de åtgärder som krävs”. Jag är övertygad om att regionstyrelsen inte hade agerat så här snabbt och kraftfullt om GP inte hade granskat frågan.

Att granska är dock komplicerat och kräver mycket resurser och därför är det kul att ni på Bokmässan har möjligheten att höra ännu mer om våra journalisters arbetssätt och hur mycket arbete som ligger bakom det vi publicerar. På fredag klockan 10 kommer vår programledare Karin Jansson att intervjua mig, ovan nämnda Tobias och vår Guldspadebelönade reporter Michael Verdicchio om hur de hittar sina avslöjanden och vikten av granskande journalistik.

Under Bokmässan kommer flera av våra reportrar och profiler att vara i GP:s monter, bland annat kommer Britt-Marie Mattsson att prata utlandsjournalistik, Kristian Wedel om Göteborgs historia och Adam Cwejman om liberalismens hopp.

Hoppas att vi ses i vimlet!

LÄS MER: Här är hela GP:s program på Bokmässan