Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Richard Vogel
Bild: Richard Vogel

Cannabisodlare söks via Arbetsförmedlingen

20 jobb som cannabisodlare har utannonserats av Arbetsförmedlingen.
Intresset för jobben har varit enormt: 2 700 personer har sökt på bara några dagar, skriver Aftonbladet.

Det handlar om ett svenskt företag, Aureum Life, som specialiserat sig på odling av cannabis för medicinskt bruk. Företaget uppger på sin hemsida att det under våren ska starta odlingar i Grekland, dit man nu söker personal.

I ett mejl till Aftonbladet förklarar företagets representant att personal söks i Sverige, eftersom "Sverige har cannabisodlare som är bland dom absolut bästa i världen".

Enligt platsannonsen behöver de hågade cannabisodlarna inga förkunskaper, men förutsätts ha ett "brinnande intresse för att odla medicinsk cannabis" och kunna sköta om tusentals plantor.

Annonsen uppges ha väckt stor uppmärksamhet, och även anstöt.

Annonsen kan tas bort

Enligt Bengt Wiktorén, chef för digitala tjänster till arbetsgivare på Arbetsförmedlingen, är annonsen inte olaglig men kan trots det komma att tas bort.

– Eftersom vi bedömer att den kan uppfattas som stötande ur ett etiskt och moraliskt perspektiv, kommer vi att ta kontakt med företaget för att diskutera detta och ta bort annonserna, säger Wiktorén till Aftonbladet.

Förutom i Grekland planerar företaget, enligt sin hemsida, att till hösten starta odlingar i Zimbabwe och Swaziland, och fortsätta under nästa år i Uruguay.

Läkemedelsverket har godkänt ett läkemedel med cannabisextrakt. Det är en munhålespray som används i behandlingen av MS.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.