Brandmännen spelar på ungdomarnas plan

I Lundbystrandshallen samlas på fredagskvällarna uppåt 80 hisingsungdomar och spelar fotboll. Det är spontant men välorganiserat. Ett lag brandmän dyker upp och drar på sig fotbollsdojorna.

ANNONS
|

Texten börjar under tv-inslaget

"Football Friday" har så smått blivit ett begrepp bland 13- till 20-åringar på ön. Grunden är enkel: att erbjuda en lokal för spontanfotboll dit alla är välkomna, ensam eller tillsammans med kompisar för att träffa och lära känna ungdomar från andra delar av Hisingen.

18-åringarna Artin Ebrahimi och Dian Karim från Tuve är på plats och spelar denna fredag.

– Vi är här varje fredag. Nej, förresten inte förra för då var jag hemma och pluggade, säger Artin i en matchpaus.

Han berättar att fem-mannalagen ofta blandas så man lär känna nya personer.

– Man träffar folk ute och tänker 'där är ju han jag spelat fotboll med på fredagar'. Det hjälper vänskapen, säger Artin.

ANNONS

Dian håller med:

– Det är en stor gemenskap här inne. Efter fotbollen går vi ofta och käkar något.

Fredagsfotbollen drogs igång av kommunens ungdomssatsning ihop med Hisingen FC, klubben som bildades i fjol och i år har sitt A-lag i division 5.

I klubben spelar 25-årige Modi Ibrahim. Varannan vecka är han på plats med klubbkompisar, som ledare. Men Modi är också brandman och denna kväll dyker han vid halvåtta-tiden upp tillsammans med sitt lag från Lundby brandstation.

– Det var lite oklart om vi kunde komma för vi hade en ladugårdsbrand i Tingstad, men den var snabbt avklarad, säger Modi, som glider ur uniformen och i fotbollsdojorna.

– Nu ska vi spela och bygga lite broar. Det är ett perfekt tillfälle för oss att lära känna ungdomar, samtidigt som vi får ett fyspass, säger Modi, som själv bor i Biskopsgården.

En av ledarna på plats är backakillen Rebin Rada, som förutom att vara spelare och styrelseledamot i Hisingen FC också jobbar på fritidsgården i Tuve.

– Ramen för det vi gör har vi behållit från Backa BK. Sen har vi utvecklat det tillsammans med styrelsen för FC Fyrklövern. Vi vill samla ungdomar från hela Hisingen, som kanske inte har något att göra på fredagskvällarna, och få dem att lära känna varandra samtidigt som vi har skoj och spelar boll, säger Rebin.

ANNONS

De båda klubbarna bildade i fjol Hisingen FC, efter att Backa BK lyckats bra fotbollsmässigt men framförallt varit med och återställt Backa Röd till normala förhållanden efter bilbränderna och stenkastningarna mot blåljuspersonal i början av 2010-talet.

Vid sidlinjen finns Karl Alfredsson, nyvald ordförande i Hisingen FC. Han är hisingsbo och vice vd i ett it-företag på Lindholmen. Han kom in i klubben efter att ha blivit förbannad på stadsdelsdirektören "för att det inte hände något under flyktingkatastrofen".

– Jag träffade Rebin, Omar och Govand och blev jäkligt imponerad av idéerna bakom Backa BK. Fredagsfotbollen är bland det absolut viktigaste vi gör nu, ihop med onsdagsträningarna för ensamkommande på Backavallen.

Karl Alfredsson har en gedigen fotbollsbakgrund från Trollhättan. Han ser spontanfotbollen som ett sätt för klubben att ta sitt sociala ansvar.

– Om vi sen lyckas rekrytera några spelare till klubben genom den så är det en bonus.

Medan vi snackar stönar en spelande brandman fram ett klagomål mot de två ej ombytta kollegorna vid sidan.

– Fotboll är inte min grej, förklarar Daniel Bergman. Men det är trevligt att vara här och träffa ungdomar.

Han jobbade tidigare i tio år på Angereds brandstation och var med om både stenar och en golfklubba mot framrutan.

ANNONS

– Det var många år sedan. Min känsla är att det blivit mycket bättre. Och räddningstjänsten har lagt fokus på att få in killar med annan bakgrund än den traditionellt svenska.

Fakta: Football Friday

Från 28 april går BK Häcken in som medarrangör till fotbollskvällarna för hisingsungdomarna. Nysatsningen firas denna kväll med ett stort evenemang på Bravida arena. Det filas fortfarande på detaljerna men Modi Ibrahim från Hisingen FC berättar att det ska bli en folkfest med en känd dj, filminspelning, miniturnering och besök av diverse idrottsmän.

ANNONS