Boris Johnson blir Storbritanniens nye premiärminister

Boris Johnson blir Storbritanniens nya premiärminister. Det meddelade regeringspartiet Tories på tisdagen. Han tillträder sitt nya jobb redan i morgon.

ANNONS
|

Det har snart gått två månader sedan Theresa May meddelade att hon avgår som premiärminister. Sedan dess har en det konservativa regeringspartiet Tories arbetat för att ta fram en ersättare. Inför måndagens avslutande omröstning stod det mellan två personer: Boris Johnson och Jeremy Hunt.

Och det blev seger för storfavoriten Boris Johnson. När alla röster var färdigräknade under tisdagen presenterades han som ny ledare för Torypartiet.

– Det är en extraordinär ära och ett privilegium, sa Boris Johnson i talet han höll inför sina partikamrater i Queen Elizabeth II Conference Centre in Westminster efter att resultatet presenterats.

ANNONS

Han kallade även att ha arbetat i Theresa Mays regering ett privilegium, och tackade sin föregångare.

På onsdagen tillträder Boris Johnson som premiärminister. Och nu väntar en hektisk tid. Han förväntas leda Storbritannien ur den kritiska brexitsituation som Theresa May gav upp sina försök att lösa. Johnson har tidigare lovat att ta Storbritannien ut ur Europeiska Unionen senast den 31 oktober 2019, oavsett om det är med eller utan ett avtal.

Brexit gick naturligtvis inte obemärkt förbi i Johnsons vinnartal. Hans mantra "deliver Brexit, unite the country, defeat Jeremy Corbyn" bildar den olyckliga förkortningen DUD (blindgångare), skojade den nya Toryledaren, och han lade därför till ett E som i energize.

– Jag säger till tvivlarna: Dude, vi ska ge landet energi och genomföra Brexit.

Rutinerad politiker – som rör upp känslor

55-årige Boris Johnson har tidigare varit utrikesminister mellan 2016-2018 och Londons borgmästare mellan 2008-2016. Nu får han den högst uppsatta rollen i Storbritanniens politiska system.

Men det är inte alla som är glada för det nya valet av premiärminister. Inom det egna partiet har tre ministrar meddelat att man inte ämnar vara kvar när Johnson tar över posten, något The Times skrivit om. I synnerhet har justitieminister David Gauke meddelat att han avgår om Johnson vinner. Också finansminister Philip Hammond och Rory Stewart, ansvarig för internationell utveckling, har meddelat att de ska avgå om Johnson vinner.

ANNONS

Trots möjliga ministeravhopp blir den tveklöst största uppgiften för Boris Johnson att lyckas med det som Theresa May inte klarade av – att leda Storbritannien ut ur EU. Till skillnad från sin premiärministerrival Jeremy Hunt, har Johnson tydligt deklarerat att Storbritannien ska ha lämnat unionen innan november månad har börjat.

Boris Johnson

Ålder: 55 år

Född: På Manhattan, New York. Flyttade tidigt England och växte upp i London och Somerset.

Tidigare jobb: Var Storbritanniens utrikesminister mellan 2016 och 2018. Dessförinnan var han Londons borgmästare i åtta år. Har även arbetat som journalist, bland annat på The Times och The Spectator.

ANNONS