Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilbrand spred sig till bostadslänga

En bostadslänga och fler än 15 bilar har brunnit i Majorna under natten. Boende fick evakueras och polisen rubricerar händelsen som misstänkt mordbrand.
– Många av bilarna var nya, så det handlar om förstörelse av ett stort värde, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Polisen och räddningstjänst larmades natten mot torsdag till Klippan där ett stort antal bilar stod i brand.

– Flera bilar är totalförstörda och ett lägenhetshotell har fått skador framförallt på taket och fasaden. Området är avspärrat och tekniker är på plats för att undersöka brottsplatsen, säger Christer Fuxborg.

Boende evakuerades

I samband med branden fick boende från mellan åtta och tio bostäder i den intilliggande hotellbyggnaden utrymmas, men inga personskador har rapporterats. De drabbade personerna erbjöds övernattning på ett närliggande hotell.

En stor räddningsinsats från räddningstjänsten arbetade med släckningsarbetet och tolv brandbilar samt två ledningsbilar fick relativt snabbt kontroll på branden.

– Vi bedömde här att vi lägger på många brandbilar för att få en bra effekt och det fick vi, berättade Kalle Kivistö, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg för TT.

Hur branden startade är ännu oklart. Polisen har under natten hört ett stort antal vittnen och rubricerar händelsen som misstänkt mordbrand.

– Vi har bland annat hört de som bor där, och några av de vars bilar drabbats och en hel del externa vittnen som gått förbi eller bor i närheten. Nu analyserar vi det material vi har för att se om vi ska höra om några av vittnena, säger Christer Fuxborg.

Två olika eldhärdar

Polisen hade vid sjutiden på torsdagsmorgonen konstaterat att branden startat i två separata bilar vid samma tidpunkt. De menar att det talar starkt för teorin att branden var anlagd.

– Vi har i förhör med två oberoende vittnen kunnat konstatera att branden startade i två bilar som stod parkerade med sju andra bilar emellan sig. Sannolikheten att de skulle börjat brinna samtidigt av någon annan orsak är väldigt liten, säger Christer Fuxborg.

Han menar även att brottsrubriceringen kan komma att bli grov mordbrand på grund av omfattningen, spridningsrisken och de stora värdena.

Omfattande skador till stort värde

Skadorna som uppstått efter branden är omfattande. Kostnaderna är stora då nästan uteslutande nya bilar brann enligt polisen, bland andra två Volvo XC90, en Volkswagen Polo och en Volvo Kombi. I nuläget finns ingen misstänkt.

– Ingen har sett någon synlig person på platsen. Nu tittar vi på övervakningskameror och andra lösningar. Sedan får vi se vad den tekniska undersökningen ger. Har man observerat något under gårdagskvällen tar vi gärna emot tips, säger Christer Fuxborg och fortsätter:

– Avsikten kanske var att elda bara en bil men det fick en stor dominoeffekt. Den spred sig snabbt. Nu var det ren tur att ingen kom till skada, det kunde ha slutat mycket värre.

En kraftig brand bröt ut på en parkering i området Klippan natten mot torsdag. Bild: Läsarbild
En kraftig brand bröt ut på en parkering i området Klippan natten mot torsdag. Bild: Läsarbild

Oroliga bilägare

Under morgonen ska flera oroliga bilägare ha sökt sig till platsen för att kontrollera om det var deras bil som brunnit.

En hundägare som bor i området brukar ta promenader förbi platsen och hade under natten sett hur det börjat brinna. Hon var under morgonen samlad men uppgiven och lite upprörd.

– Det brann väldigt snabbt sen hördes massa smällar. Det är tråkigt, jag tycker det blivit oroligare i området de senaste åren, säger hon.