Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Britt-Marie Mattsson: Barn på flykt – en allvarlig kris för Biden

Över 15 000 barn har tagit sig över gränsen till USA de senaste veckorna.
Gränsen är vidöppen, hävdar republikanerna.
Gränsen är stängd, försäkrar Vita huset.
Krisen är allvarlig för Joe Biden.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Joe Biden kritiserade Donald Trumps sätt att hantera gränsfrågan med byggandet av en mur mot Mexiko. Det var särskilt att barn skildes från sina föräldrar som väckte protester. När Biden tillträdde som president upphävdes några av Trumps lagar som innefattade barns rättigheter att komma till USA och söka asyl.

Förändringen kan till en del förklara strömmen av barn till USA den senaste tiden. Men ett annat skäl är att de skrupelfria människosmugglarna brukar intensifiera sin aktivitet under de tidiga vårmånaderna.

Tältläger har rests på stora fält i bland annat Texas och även konventbyggnader i Dallas används som uppsamlingsplatser för barnen som där får vänta på att deras ärenden skall behandlas. Många – både barn och vuxna – finns kvar i andra läger sedan Trumpåren och barn som skilts från sina föräldrar har i många fall ännu inte kunnat återförenas.

Miljoner vistas i landet olagligt

Den olagliga immigrationen är sedan ett halvt sekel tillbaka en het fråga i USA och uppskattningsvis 14 miljoner vistas otaligt i landet. Ingen president har förordat en liberal lagstiftning eller villkorslös amnesti, det gäller även barn.

Under Barack Obamas tid som president utvisades fler som kommit till USA än under någon president före honom. Donald Trump hade en tuff attityd och gjorde utvisningarna och byggandet av muren till en central del i sin presidentpolitik, medan tidigare presidenter oftast inte kopplat utvisningarna och gränsövervakningen till sig själva.

Vita husets talespersoner och chefen för departement för hemlandets säkerhet, Alejandro Mayorkas, säger att Joe Bidens förändrade lagstiftning inte är orsaken till den nya vågen av barn som når gränsen mellan Mexiko och USA. Mayorkas vidhåller att Bidenadministrationen har beredskap för att hantera situationen och vill inte kalla den för en allvarlig kris.

Biden föreslår att barnens asylansökningar skall hanteras i deras hemländer – många av dem kommer från Guatemala och andra länder i Centralamerika – för att därmed förhindra att de utsätts för umbäranden och allvarliga övergrepp från människosmugglarna som dumpar dem i områden där den amerikanska gränspolisen hittar dem. Få människosmugglare grips och det är oklart hur många barn och vuxna som dukar under på vägen eller mördas av de som mot pengar lovat att hjälpa dem till USA.

Alejandro Mayorkas menar att den förändrade lagstiftningen inte ligger bakom det ökande flödet av flyktingar. Bild: Andrew Harnik
Alejandro Mayorkas menar att den förändrade lagstiftningen inte ligger bakom det ökande flödet av flyktingar. Bild: Andrew Harnik

LÄS MER: USA beordrar nödhjälp för ensamkommande barn

Republikanerna kritiska

Alejandro Mayorkas besökte förra veckan läger dit barnen förts men journalister tilläts inte följa med på resan och inte heller att på plats komma in i lägren. Den officiella förklaringen är risken för spridning av covid-19. Men anonyma källor, som berättar i amerikanska medier, vittnar om att barnen lider svårt både fysiskt och psykiskt. De yngsta barnen är i 6-7 -årsåldern men merparten är i yngre tonåren. Ensamma barn har generellt lättare att få asyl i USA än vuxna och det gäller särskilt barn som har släktingar som redan finns i landet. I vissa fall gäller det även familjer – oftast mammor – med små barn.

Republikanerna är kritiska till Joe Bidens sätt att hantera krisen och hävdar att gränsen mellan USA och Mexiko är vidöppen och att människor från en rad länder utanför Centralamerika och Mexiko finns i den nya migrationsströmmen. Jemen, Sri Lanka och Kina pekas ut.

Minoritetsledaren i representanthuset Kevin McCarthy tillhör de som kritiserar Biden för att ha agerat naivt och för att ha tappat kontrollen. Senatorn Tom Cotton – som antas planera att ställa upp i presidentvalet 2024 – säger att det inte handlar om människor som har rätt att söka asyl utan om barn som utnyttjas för att föräldrar och släktingar lättare skall kunna söka uppehållstillstånd i USA.

Senatorn Rob Portman är inne på samma linje och tror att strömmen av barn över gränsen kommer att fortsätta. Han anklagar Joe Biden för att ducka för att slippa ta tag i problemet.

Biden har den senaste tiden rest runt i USA för att tala om det ekonomiska stimulanspaketet och får beröm för den snabba amerikanska vaccinationstakten. På torsdag håller Biden presskonferens i Vita huset. Han skall dessförinnan ha haft samtal med Mexikos president om barnen som tas över gränsen till USA.

LÄS MER: Biden till migranter: Kom inte hit