Att Svantesson följt reglerna betyder inte att hon gjort rätt

För den som profilerat sig på jakten mot bidragsfusk och dessutom aspirerar på att bli finansminister är det viktigt att inte bara klara av att hålla sig till reglerna, utan att faktiskt också göra rätt. Det är svårt att se att Elisabeth Svantesson levt upp till det. Under alla omständigheter har Moderaterna en ny besvärande bostadsaffär att hantera.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Under åren 2014 till 2017 bodde Elisabeth Svantesson tillsammans med sin familj i en bostadsrätt i Stockholm. Men Moderaternas finansministerkandidat var – till skillnad från resten av familjen – skriven i sommarstugan i Nora.

Ett upplägg som gav 50 000 kronor om året att lägga till lönen på omkring 1,4 miljoner kronor.

Detta avslöjade TV4 under torsdagskvällen. Hennes pressekreterare förklarade i sändningen något kryptiskt att riksdagsledamöter har ett annat "regelverk för folkbokföring än vanliga dödliga". Elisabeth Svantesson själv teg för att senare under kvällen avge sin förklaring på Facebook, där hon skrev att hon följt de lagar och regler som gäller.

ANNONS

Regelverket – eller rätt och fel

Hur ser då detta mystiska regelverk ut?

Jo, det man lutar sig mot är en skrivning som säger att en riksdagsledamot, då familjen följt med till tjänstgöringsorten, ska kunna vara fortsatt folkbokförd på annan ort.

Det är inte första gången regelverket kommit i konflikt med vanligt folks moraliska kompass

Det är inte första gången riksdagsledamöters tolkning av det här regelverket kommit i konflikt med den inre kompass många av oss har som talar om vad som är rätt och fel.

Socialdemokraternas dåvarande partiledare Håkan Juholt fick oändligt mycket kritik för att han kvitterade ut hela hyresbeloppet för den lägenhet i Stockholm där han bodde tillsammans med sin sambo.

Även Bentzboe hade följt reglerna

Och för bara ett par veckor sedan tvingades M-politikern Erik Bengtzboe lämna sin uppdrag efter att Aftonbladet avslöjat att han skrivit sig i en sommarstuga utanför Nyköping trots att han i själva verket bodde i Stockholm med sin familj. Erik Bengtzboes fall har många likheter med Elisabeth Svantessons och även här argumenterade man in i det längsta för att Bengtzboe faktiskt hade följt reglerna.

Elisabeth Svantesson har gjort utspel om att kommuner borde åka hem till bidragstagare

Under valrörelsen parafraserade Elisabeth Svantesson den gamle socialministern Gustav Möllers bevingade ord att "varje förslösad skattekrona är en stöld från folket". Mer specifikt sköt hon in sig på bidragstagare och sa: "varje krona som går till bidrag till någon som kan jobba är en krona som kunde gått till skola, polisen, sjukvård och omsorg".

ANNONS

Ett problem för Moderaterna

Hon har också gjort utspel om att kommuner i högre utsträckning borde åka hem till bidragstagare för att kontrollera att det inte fuskas. Hennes parti driver dessutom frågan om att införa ett bidragstak, så att ingen kan få mer pengar än absolut nödvändigt.

Det säger sig självt att det är extra viktigt att hålla rent framför egen dörr för den som ska driva den typen av frågor med någon slags trovärdighet. Lika självklart är det att folk fullt ut måste lita på att den som vill bli finansminister kan hantera vår gemensamma plånbok.

Av det skälet är Elisabeth Svantessons bostadsbidrag ett riktigt stort problem för Moderaterna. Oavsett om det faktiskt går att argumentera för att hon följt reglerna eller inte.

Inte minst som var och en förstår vad den där skrivningen i regelverket betyder på riktigt: nämligen att ledamöterna ska ha möjlighet att fortsätta leva ihop med sin familj under tiden i riksdagen.

Inte att skattebetalarna ska subventionera en sommarstuga familjen redan äger.

ANNONS