Askimbo om strandträngseln: ”Sätt in fler bussar”

Det varma augustivädret gör att många passar på att suga åt sig det sista av sommaren. Det medför trängsel både på badplatsernas parkeringar, stränder – och framför allt på bussarna till och från stranden.
– Det blir så här varje år, man borde sätta in speciella badbussar så att de som bor här kan åka buss som vanligt utan att riskera att inte komma med, säger Sanna Engström, boende i Askim.

ANNONS
|

När GP besöker Askimsbadet under söndagsförmiddagen är det fullt med folk. 26 grader i skuggan och 22 grader i vattnet gör att göteborgarna vallfärdar till stranden.

Sanna Engström har bott i området de senaste 16 åren och är inte förvånad över trängseln. Enligt henne medför den problem även för boende i området som vill ta sig in till stan och kanske inte vill eller kan ta bil.

LÄS MER:Stort tillslag mot felparkerare vid badplatserna i Göteborg

När det är som värst kan man behöva vänta upp till en timme bara för att komma med en buss för att de är överfulla, berättar hon.

 – Vad man för länge sedan skulle ha gjort är att ha en speciell ”badbuss” till Askimsbadet, säger Sanna Engström som bor i Askim.
– Vad man för länge sedan skulle ha gjort är att ha en speciell ”badbuss” till Askimsbadet, säger Sanna Engström som bor i Askim. Bild: Bild: Privat

– Västtrafik borde sätta in en massa bussar när det är fint väder för att hämta upp badgästerna, då hade kollektivtrafiken funkat för oss som bor här, säger hon.

ANNONS

Hon fortsätter:

– Istället tvingas vi som kan att ta bilen. Vi kör även våra barn då det hade kunnat ta bussen men inte kommer med den. De stackare som ingen bil har vet jag faktiskt inte hur de gör.

Förutom risken att inte komma med är det lätta att känna sig otrygg när det är fullt på bussarna, menar hon.

– Det är bedrövligt att man har valt att skydda chaufförerna men inte resenärerna, säger hon.

Västtrafik: ”Vi gör det vi kan”

För att bemöta eventuell oro hos passagerarna har man valt att jobba med kommunikation och öka sin närvaro ute.

– Våra kontrollanter har inte kontrollerat biljetter i första hand utan att vara ute i trafiken tillsammans med våra informatörer för att hjälpa våra resenärer, säger Kristian Lans, presskommunikatör på Västtrafik.

–Man har ett personligt ansvar när man ger sig ut till en badplats, säger säger Kristian Lans, presskommunikatör på Västtrafik.
–Man har ett personligt ansvar när man ger sig ut till en badplats, säger säger Kristian Lans, presskommunikatör på Västtrafik. Bild: Bild: Västtrafik

Han betonar att alla måste ta ansvar för att inte åka buss om det inte är nödvändigt.

– Ser man att det är mycket folk kanske man kan åka tidigare eller ta en annan buss. Vi i kollektivtrafiken kan aldrig lösa det här själva.

LÄS MER:Sluta skylla ifrån er om trängseln!

LÄS MER:Kollektivtrafiken får vägledning inför coronahösten

Västtrafik har använt alla sina resurser och kör all trafik som man kan.

– Vi nyttjar alla våra resurser fullt ut och har gjort det sedan första dagen av coronapandemin. Det är vår strategi. Vi förstärker trafiken där det finns trängsel i möjligaste mån men vi har begränsade resurser och det gäller både bussar och personal, men vi gör allt vi kan för att undvika trängsel, säger han.

ANNONS
ANNONS