”Framväxten av två nya block passar helt enkelt Annie Lööf väldigt illa, eftersom det i praktiken lämnar partiet med två rätt jobbiga alternativ: antingen tänka om helt vad gäller Sverigedemokraterna eller att vara hänvisade till nya förhandlingar med Socialdemokraterna”, skriver GP:s Arne Larsson i en analys.
”Framväxten av två nya block passar helt enkelt Annie Lööf väldigt illa, eftersom det i praktiken lämnar partiet med två rätt jobbiga alternativ: antingen tänka om helt vad gäller Sverigedemokraterna eller att vara hänvisade till nya förhandlingar med Socialdemokraterna”, skriver GP:s Arne Larsson i en analys. Bild: GP

Annie Lööf vill nog att Sverige ska vara lite mer som Göteborg

Att Liberalerna lämnat den politiska mitten kan möjligen ha gett Centerpartiet lite nya röster. Men i grunden är det ändå alltigenom dåligt för Annie Lööf, som plötsligt är ensam kvar på den position alla borgerliga partier tidigare tyckte var den enda rimliga. Det som var en fin förhandlingsposition är plötsligt ett ganska jobbigt läge.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS

Ett skämt från huvudstaden: ”Vet du hur man gör för att resa två år tillbaka i tiden? Man tar tåget till Göteborg.”

Nej, humor har aldrig varit Stockholmarnas starka sida. Men skämtet kan vara till hjälp för att illustrera läget i svensk politik.

I Göteborg är alliansen intakt. Ingen pratar med Sverigedemokraterna. Precis som det var i hela landet fram till för ett par år sedan.

Sedan dess har KD, M och nu också L bytt fot i frågan på riksplanet. Centerpartiet står ensamt kvar i mitten.

Ja, Centerpartiet står kvar

Bara det kan vara på sin plats att påpeka i en tid där beskyllningar och misstänkliggöranden haglar – och där allt gått blixtsnabbt, med politiska mått mätt: det är Centerpartiet som står kvar på den position som alla borgerliga partier ansåg vara den enda rimliga för ett par år sedan.

ANNONS

Det intressanta är förstås vad det innebär.

LÄS MER:Annie Lööf om SD i regeringskansliet: En säkerhetsrisk

Efter valet 2018 hade Centerpartiet och Liberalerna en ganska unik förhandlingsposition. Från mitten av den politiska spelplanen kunde partierna fritt välja åt vilket håll de skulle gå. De kunde förhandla både åt höger och vänster – och som vi numera vet fick de god utdelning i avtalet med Socialdemokraterna.

Så ser det inte längre ut.

Även om Centerpartiet vunnit en och annan väljare på det, så var det alltigenom dåligt för Annie Lööf att Liberalerna valde en ny partiledare som sedan dag ett varit emot januariavtalet och att partiet numera kan tänka sig att söka stöd av Sverigedemokraterna.

Beskyllningar och spänningar

Det innebär inte bara att partiet är ensamt kvar i mitten – något som gör det mer tacksamt för de forna alliansvännerna att antyda att det är själva verket är Centerpartiet som är fel ute och att det är Annie Lööf som ”svikit” de andra.

Det ger också näring åt uppgifter om inre spänningar. Flera ledande C-politiker har de facto aviserat att de inte tänker fortsätta efter valet 2022. Rätt eller fel – partiets läge gör att frågan ständigt kommer att hänga i luften: hur är det egentligen, är alla verkligen överens om färdriktningen?

Men framförallt innebär det att det, i vart fall för de måttligt politiskt intresserade, ser ut som att två nya block bildats: ett borgerligt/konservativt och ett kring Socialdemokraterna. Den tacksamma förhandlingsposition i den politiska mitten som Centerpartiet och Liberalerna tillsammans hade finns inte längre.

ANNONS

Två jobbiga alternativ

Annie Lööf kan visserligen fortsätta hävda att Centerpartiet kan tänkas samarbeta åt olika håll – men så länge hon är tydlig med att M och KD får välja mellan C och SD så är den dörren stängd. De mer konservativa borgerliga partierna har redan gjort sitt val.

Det är ingen slump att Centerledaren i intervjun med GP:s Anette Holmqvist sätter viss press på S och M, för att de ska ta ett gemensamt ansvar för landet. Framväxten av två nya block passar helt enkelt Annie Lööf väldigt illa, eftersom det i praktiken lämnar partiet med två rätt jobbiga alternativ: antingen tänka om helt vad gäller Sverigedemokraterna eller att vara hänvisade till nya förhandlingar med Socialdemokraterna.

Och det är inte säkert att det senare alternativet erbjuder lika stora möjligheter när Stefan Löfven vet att det i praktiken är Centerpartiets enda alternativ.

Nej, man kan nog faktiskt tänka sig att Annie Lööf önskar att hela landet fortfarande var lite mer som Göteborg.

LÄS MER:Här är Jimmie Åkessons krav till Ulf Kristersson

LÄS MER:Därför kommer Åkesson få som han vill i en M-ledd regering

LÄS MER:Annie Lööf beklagar Liberalernas vägval

ANNONS