Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Carrie Lam meddelade under fredagen att valet i Hongkong skjuts upp till september nästa är. Bild: Kin Cheung
Carrie Lam meddelade under fredagen att valet i Hongkong skjuts upp till september nästa är. Bild: Kin Cheung

Jan Höglund: Analys: Uppskjutet val kan förvärra krisläget

Motsättningarna ökar i Hongkong. Ledningen skjuter upp valet i ett år. Orsak: coronapandemin. Men det godtar inte en känd företrädare för oppositionen. Han talar om det största bedrägeriet i historien.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Framtiden är oviss för de drygt sju miljoner invånarna i Hongkong. Den tidigare brittiska kolonin har hamnat i internationellt fokus för ordkriget mellan USA och Kina och riskerar sin ställning som global finansmetropol.

Konflikten har trappats upp ytterligare sedan Peking införde säkerhetslagar för att hejda de utbredda demonstrationerna mot att fastlandsregimen stärker greppet om i Hongkong. Det riskerar att gå ut över självstyret och de demokratiska fri- och rättigheter som makthavarna i den kinesiska huvudstaden lovade upprätthålla i minst 50 år när britterna lämnade området 1997. Hongkong skulle betraktas som en särskild administrativ region under parollen ”Ett land – två system”.

Nu betraktar USA inte längre Hongkong som självständigt. Storbritannien har lovat öppna gränserna för Hongkongbor och en rad länder har sagt upp sina utlämningsavtal och inskränkt handelsutbytet. Kina avfärdar kritiken på sedvanligt sätt med att det är en intern angelägenhet som inte angår någon annan.

Samtidigt kommer rapporter om ett ökat antal gripande enligt lagar som kan likställa protestyttringar med terrorism, hur litteratur rensas ut och undervisningen anpassas.

I detta känsliga och osäkra läge för samhället meddelade på fredagen Hongkongs högsta politiker Carrie Lam att det parlamentsval som skulle hållas den 6 september skjuts upp i ett år.

Nya restriktioner efter ökad smittspridning

Det motiverar hon med den pågående pandemin som har fått ökad spridning den senaste månaden. Myndigheterna har åter infört hårda restriktioner med krav på obligatoriskt munskydd och förbud mot sammankomster med fler än två personer.

– Det besked jag måste ge i dag är det svåraste jag tagit de senaste sju månaderna, att skjuta upp valet till den lagstiftande församlingen, sade Carrie Lam vid en pressträff och tillade:

– Om vi skulle genomfört planerna på ett val den 6 september skulle det inte ha blivit ett öppet eller rättvist val.

Stora folksamlingar skulle innebära en stor risk för virusspridning och för Hongkongs äldre befolkning, framhöll hon.

– Vi sänker aldrig vår gard och vi måste vara fortsatt förberedda, sade Carrie Lam

Beskedet om det uppskjutna valet kommer dagen efter nyheten att tolv prodemokratiska kandidater inte får ställa upp i valet, de anses inte vara kvalificerade. En av dem är Joshua Wong. Han skriver på Twitter:

"Det är uppenbart det största valbedrägeriet i Hongkongs historia".

Joshua Wong med beskedet att han inte får ställa upp i valet. Bild: Kin Cheung
Joshua Wong med beskedet att han inte får ställa upp i valet. Bild: Kin Cheung

Wong hävdar att Peking iscensätter flera gärningar för att stoppa oppositionsblocket från att ta majoriteten i den lagstiftande församlingen.

”De kan diskvalificera oss, gripa oss, kasta oss i fängelse eller till och med blåsa av valet och skapa ett marionettparlament någon annanstans", skriver han.

Vid lokalvalen förra året vann demokratiförespråkarna en stor seger. Att valet nu skjuts upp till i september 2021 är ett bakslag för oppositionens försök att mildra verkningarna av säkerhetslagen och rädda ett demokratiskt Hongkong.

Carrie Lam förnekar att beslutet skulle vara politiskt motiverat. Hon påpekar att även utomlands har en rad länder skjutit upp regionala och nationella val till följd av pandemin. För övrigt förde USA:s president Donald Trump fram denna tanke på Twitter på torsdagen inför det amerikanska presidentvalet i november och fick skarpt mothugg även från republikaner.

Enligt nyhetsbyrån AFP ger centralregeringen i Kina sitt "fulla stöd och förståelse" till beslutet. "Det är väldigt nödvändigt, rimligt och lagligt", citeras den ansvariga kinesiska myndigheten i ett uttalande.

Det kan vara nödvändigt, men kommer olämpligt och underblåser den starka misstro och oro som redan finns i Hongkong.