Ursula von der Leyen vid EU-högkvarteret i Bryssel.
Ursula von der Leyen vid EU-högkvarteret i Bryssel. Bild: Olivier Hoslet

Analys: Pressade ledare inför hotande kaos – samtal fortsätter

Inför hotande kaos, en förvärrad ekonomisk kris och risken för ett fiskekrig fortsätter samtalen. Med mindre än tre veckor kvar till årsskiftet är hoppet inte ute om en uppgörelse mellan EU och Storbritannien.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Trots nästan ett år av förhandlingar, även dygnet runt, utan ett avtal och en sista utlovad deadline på söndagen ska förhandlarna fortsätta arbeta för en lösning med bara 18 dagar kvar på den brittiska övergångsperioden efter brexit.

– Vi anser att det är ansvarsfullt att göra det lilla extra, sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i Bryssel efter ett telefonsamtal med den brittiske premiärministern Boris Johnson.

Johnson sa i London att han inte kommer att lämna samtalen. En överenskommelse finns att göra om våra partner vill det, men vi är fortfarande helt åtskilda om i viktiga frågor.

– Storbritannien kan inte låses in i EU: s regleringar och vi måste uppenbarligen ta tillbaka kontrollen över vårt fiske, så det är poängen – jag tror att det är mycket tydligt vad Storbritannien talar om, sa han.

ANNONS

Motsättningarna som hindrar avtal

Motsättningarna rör främst fiske, regler för konkurrens och hur tvister ska lösas. För Johnson är syftet med brexit att britterna ska vara suveräna, avgöra sina egna lagar och bestämma över sitt territorium inklusive fiskevatten. För EU är det en princip att konkurrens på deras inre marknad sker på rättvisa villkor.

Politiker, ekonomer och experter varnar för följderna om det inte blir ett avtal. Bentlys vd Adrian Hallmark uppmanar företag att fylla sina lager: "Mitt motto är panik tidigt och långsamt snarare än sent och snabbt. Den brittiska handelskammarens ordförande Ruby McGregor-Smith sa på söndagen. "Vi kommer inte att veta vilka tullar som kommer att införas på varor som lämnar eller kommer in i landet, vilket betyder att vi inte vet priset."

Nästan alla områden berörs, bland annat transporter, tillverkning, livsmedelsförsörjning, mediciner och säkerhet. Enligt det brittiska försvaret kommer örlogsfartyg att skydda de brittiska vattnen från olagligt EU-fiske. Det är en dramatisk markering som illustrerar den förvirring och oro som råder på båda sidor.

Den brittiske utrikesministern Dominic Raab sa i BBC på söndagen att franska fiskeflottor skulle ha "noll garanterat tillträde" till brittiska vatten i händelse av ingen överenskommelse. Angående att Royal Navy kommer att patrullera Engelska kanalen för att tillämpa fiskereglerna sa han att Storbritannien är pragmatiskt och kommer att göra detta på ett "proportionellt sätt".

ANNONS

Den tidigare konservativa partiledaren Iain Duncan Smith sa till Sky News:

– När Storbritannien röstade för att lämna Europeiska unionen gjorde de det för att vara en suverän nation som kontrollerar sina egna lagar, sina egna befogenheter och sina egna regionala områden, dess vatten. Vad Europeiska unionen är fast besluten att göra är att stoppa det och deras förslag för närvarande är oacceptabla för någon suverän nation.

Irlands premiärminister optimistisk

Den irländska premiärministern Micheal Martin uttryckte i BBC One att det är ”absolut nödvändigt” att Storbritannien och EU når en handelsavtal för att inte skada arbetarna i Storbritannien, Irland och på andra håll och det skulle vara "ett fruktansvärt misslyckande" om det inte gick. Han var dock optimistisk:

– Även i elfte timmen, i en mycket svår förhandling kring lika villkor och fiske, finns det fortfarande enligt min mening kapacitet för Storbritannien och EU och deras förhandlingsteam att sluta en affär som ligger i alla våra intressen på längre sikt.

Den tidigare konservative premiärminister Michael Heseltine kallade brexit ”det värsta beslutet i fredstid i modern tid”. Labours skuggminister Ed Miliband ansåg att ingen överenskommelse skulle vara "ett katastrofalt resultat för landet". Tysklands förbundskansler Angela Merkel sa att allt som är möjligt bör göras för att komma överens om ett handelsavtal.

ANNONS

Söndagens deadline är inte den första som bryts i brexitdramat. Det har hänt flera gånger, och även om tiden är knapp visar politiska uttalanden att det finns en vilja att komma överens, eftersom konsekvenserna skulle bli så allvarliga och förvärras i pandemin. Det blir intensiva veckor fram till jul- och nyårshelgerna, och ett är säkert: EU och Storbritannien är i väsentliga meningar knutna till varandra även efter årsskiftet. Dialogen och beroendet upphör inte.

ANNONS