Analys: Minneapolis rustar för upplopp i väntan på domen

Tusentals poliser och nationalgardet har kallats in från flera delstater när Minneapolis rustar för upplopp. Juryn i George Floydmålet överlägger efter slutpläderingarna. Det är inte klart när utslaget kommer.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Domaren Peter Cahill förklarade noga och pedagogiskt för de tolv jurymedlemmarna vad de har att ta ställning till. Polisen Derek Chavin står åtalad för att ha förorsakat George Floyds död genom att trycka knät mot hans nacke.

Efter domarens inledning vidtog åklagarsidans och försvarets slutpläderingar. Chauvin kan dömas på tre åtalspunkter där fängelsestraffen för varje åtal är 40, 25 och 10 års fängelse. Juryn beslutar i skuldfrågan och domaren bestämmer straffsatsen.

Det mest uppseendeväckande i det här fallet är att hela förloppet filmades av privatpersoner när George Floyd låg med handfängsel och vädjade för sitt liv med orden ”jag kan inte andas” och ropade på sin sedan några år tillbaka avlidna mamma. Polisen flyttade knät från George Floyds nacke först när han låg livlös efter nio minuter och tjugonio sekunder.

ANNONS

Både åklagarsidan och försvaret koncentrerade sina slutpläderingar till George Floyds sista minuter i livet. Frågan är om polisen Derek Chauvin – som George Floyd respektfullt kallade ”Mr Officer” – avsiktligt förorsakade hans död eller om det var oavsiktligt

LÄS MER:Läkare: Knät kvar tre minuter efter Floyds död

Åklagarens sida

Åklagaren har med en rad vittnen velat styrka att Chauvin är skyldig till Floyds död.

• Chauvin borde ha förstått att våldet var livsfarligt. Floyd bjöd inget motstånd när han låg på marken med handfängsel.

• Vittnen på gatan kände sig tvingade att ringa polisen för att ingripa mot Chauvin.

• Chauvin reagerade inte på uppmaningarna att sluta trycka knät mot Floyds nacke och utnyttjade sina befogenheter som polis för maktmissbruk.

• De som kallats som vittnen har redovisat samstämmiga minnesbilder och deras berättelser styrks av bildbevisen.

• Floyd hade visserligen medicinska problem och obduktionen visade spår av narkotika. Men inkallade experter försäkrar att det inte var detta som förorsakade hans död utan Chauvins knä mot hans nacke.

• Övervåldet saknade grund eftersom Floyd inte bjöd motstånd utan samarbetade. Han förklarade att han inte fick plats i det trånga baksätet på polisbilen och att han led av klaustrofobi. Därför drogs han ur bilen av polisen och tackade dem.

• Att Floyd hade missbruksproblem har inte med saken att göra.

ANNONS

LÄS MER:USA på helspänn i väntan på domen

Försvarets sida

Försvaret har med sina vittnen velat styrka att George Floyd inte kvävdes till döds av Derek Chauvin.

• Floyds medicinska problem, främst med hjärtat, är dödsorsaken tillsammans med narkotikamissbruket och avgaser från polisbilen som Floyds andades in. Ett expertvittne utesluter inte att avgaserna medverkade.

• Han var ”en stor kille” och Chauvin såg inget annat sätt att kontrollera Floyd annat än med att trycka sitt knä mot hans nacke.

• Risken fanns att Floyd skulle slita sig fri och fly om han inte hölls nere på marken.

• Floyd var narkotikapåverkad när han satte sig i sin bil och hade ett brottsregister sedan tidigare.

• Att trycka knät mot nacken ingår i polisens manual när personer grips.

LÄS MER:Polis: Helt onödigt våld vid Floydgripande

Utslaget kan komma när som helst

Juryn skall nu väga åklagarsidans slutplädering mot försvarets.

• Juryn består av tolv personer, ”vanliga människor”, som godkänts av båda parter.

• De bedöms inte ha förutfattade meningar och får inte diskutera fallet med utomstående.

• De överlägger i domstolsbyggnaden och bor på hotell så länge rättegången pågår.

• De får ha kontakt med nära anhöriga men inte prata om fallet.

• Alla tolv jurymedlemmarna måste vara överens om fällande eller frikännande dom på alla åtalspunkterna.

• Det finns ingen gräns för hur länge som juryn kan överlägga. Det betyder att utslaget kan komma när som helst.

ANNONS

Stämningen i Minneapolis har varit spänd ända sedan George Floyds död i maj förra året. Avspärrningar och en stark polisnärvaro är tänkt att hindra upplopp och vandalism. Nationalgardet finns också i beredskap .

Demonstrationer väntas oberoende av juryutslaget som en protest mot polisvåld och reformer som inte genomförts.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS