Premiärminister Boris Johnson talade i det brittiska underhuset på lördagen, för att få de folkvalda att rösta för avtalet som förhandlades fram med EU i veckan.
Premiärminister Boris Johnson talade i det brittiska underhuset på lördagen, för att få de folkvalda att rösta för avtalet som förhandlades fram med EU i veckan. Bild: Jessica Taylor

Analys: Brexitkrisen fortsätter med kaos och förvirring

För första gången sedan Falklandskriget 1982 samlades det brittiska parlamentet på en lördag för att rösta om utträdesavtalet med EU. Det slutade med fortsatt förvirring. Premiärministern uppmanades av en majoritet att begära ännu ett uppskov efter 31 oktober. Det gjorde han, men med dubbla budskap.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det var överraskande att Boris Johnson under extrem press lyckades få en överenskommelse i Bryssel i torsdags. Men den hade ett politiskt pris på hemmaplan. Oppositionen rasade och regeringens nordirländska stödparti, de demokratiska unionisterna i DUP, kände sig överkörda och vände honom ryggen.

Det var ett hårt slag för en Johnson i minoritetsställning. Och på lördagen fick han ett nytt slag, eller snarare en hästspark, när DUP ställde sig bakom ett förslag från den brittiske parlamentsledamoten Oliver Letwin om att tvinga Johnson att begära en ny förlängning. Syftet är att alla lagar ska hinna tas fram, debatteras och vara på plats innan underhuset godkänner avtalet.

ANNONS

Det kan vara klart till den 31 oktober, hoppas Oliver Letwin. Men det är en garanti för att Storbritannien inte hamnar i tidsnöd och lämnar EU med en krasch vid månadsskiftet. Sedan tidigare finns en lag som gör att premiärministern senast sent på lördagskvällen måste begära ett nytt uppskov fram till 31 januari om det inte finns ett avtal.

Letwin vände sig mot att Johnson hotat att lämna med eller utan avtal.

– Även om jag stödjer premiärministerns avtal anser jag inte att det är ansvarigt att utsätta nationen för en sådan risk som det hotet innebär.

Även det största oppositionspartiet Labour stödde förslaget.

Omröstningen slutade med 322 röster för Letwins tillägg och 306 mot.

Det kan innebära en ny försening av utträdet om EU:s stats- och regeringschefer medger det och Boris Johnson inte trotsar beslutet. Direkt efter omröstningen insisterade han på att han inte kommer att förhandla med Bryssel om ett nytt uppskov. Han upprepade att Storbritannien lämnar EU den 31 oktober.

"Slöseri med tiden"

Den så kallade meningsfulla omröstningen var inte längre meningsfull och underhuset får ta ställning till hans förslag redan på måndagen istället. Den konservative gruppledaren Jacob Rees-Mogg antydde att en ny votering kommer i början av veckan. Det stöddes av Oliver Letwin. Talmannen John Bercow avgör när den kan genomföras.

ANNONS

Den konservativa parlamentsledamoten och brexitanhängaren Peter Bone var besviken:

– Det har varit ett slöseri med tiden, ingenting hände, och det har förstört min födelsedag.

Frågan om Boris Johnson kommer att följa lagen hängde i luften. De skotska nationalisternas ledare Ian Blackford hotade honom med domstol. Han hade under debatten anslagit en ton som vittnar om de spänningar som finns mellan enskilda politiker och regioner.

Blackford anklagade premiärministern för att vara en "brexitfanatiker", som är omgiven av en fan club på 10 Downing Street. Ett specialarrangemang har gjorts för Nordirland, men inte för Skottland trots att en majoritet av skottarna röstade för att stanna i EU i folkomröstningen 2016. Avtalet ger Nordirland konkurrensfördelar över Skottland, argumenterade Blackford som ville ha ett nyval för att få bort ”den här ruttna regeringen”.

"Vi skulle svika våra plikter"

Labours ledare Jeremy Corbyn varnade för att avtalet skadar ekonomin, leder till arbetslöshet och vänder arbetare ryggen. Han förstod tröttheten och frustrationen i underhuset.

– Men jag kan inte rösta för ett avtal som är sämre än det som röstades ner tre gånger. Han anklagade premiärministern om att inte vara ärlig om effekterna av avtalet som beskrevs som en fallucka till ett avtalslöst avtal efter den tänka övergångsperioden under 2020.

ANNONS

Det nordirländska unionistpartiet DUP:s talesperson i brexitfrågor Sammy Wilson förklarade varför deras tio ledamöter i underhuset gick emot Johnson:

– Vi skulle svika våra plikter om vi inte använder alla tillgängliga strategier för att försöka få till garantier, ändringar och justeringar som tryggar Storbritanniens intressen, väljarnas intressen och de intressen som vi representerar. Det här var det enda sättet som vi kan garantera att det här avtalet granskas.

Utanför parlamentshuset hade tiotusentals människor samlats för att kräva en ny folkomröstning om brexit. Det är en möjlighet, en annan och mer sannolik är ett nyval. Men först måste den akuta brexitkrisen få en lösning.

EU efterlyste på lördagen besked om vad som blir nästa steg i brexitprocessen. Sent på kvällen kom flera brev från London: ett med en formell begäran om en förlängning, utan premiärministerns underskrift, och ett personligt hållet med hans namn under. Där upprepade Johnson att han inte vill ha brexit uppskjutet. Nu anklagas Boris Johnson av sina kritiker för att tro sig stå över lagen.

ANNONS