Amerikansk kvinna drabbad av Foreign accent syndrome – pratar med skotsk brytning

Linda Pereira kommer från Kalifornien – nu bor hon i Atlanta, Georgia. Efter jobbig natt i oktober förra året har något väldigt konstigt hänt med hennes dialekt – den skiftar och de senaste månaderna liknat både skotska och sydafrikanska.

ANNONS
|

Pereira har drabbats av något som kallas ”Foreign accent syndrome”, en ovanlig skada på hjärnan som kan orsakas av en mindre stroke.

– Jag hade en ”elictrical storm” i hjärnan för två nätter sedan och jag kunde inte röra mig på två och en halv timme. När jag vaknade kunde jag inte prata eller röra munnen. Senare på kvällen fick jag tillbaka lite av talförmågan. I går hade jag en brittisk dialekt och i dag har jag en annan… jag vet inte vart det här är på väg, sade hon i det första klippet på YouTube.

Pereira har dokumenterat månaderna efter anfallet och hennes sätt att prata har gjort en minst sagt anmärkningsvärd resa.

ANNONS

”The Speech Production Lab” vid universitet i Texas, Dallas, förklarar Foreign accent syndrome som en skada på hjärnan orsakad av en stroke – eller att det är en traumatisk hjärnskada.

En kvinna i Australien var inblandad i en bussolycka och började prata som en fransyska. FAS är ovanligt, men det finns flera fall som liknar det Pereira beskriver.

I maj förra året berättade Sarah Colwill för BBC om hur hon i fyra år har pratat med en kinesisk brytning.

Hon har sedan kämpat för att hantera detta, träffat experter och jobbat på att hitta tillbaka till sättet hon brukade prata.

ANNONS