Förlossningsspårvagnen kommer i dag finnas uppställd kl 13 på Drottningtorget utanför centralstationen för den som är nyfiken på mobil förlossningsvård.
Förlossningsspårvagnen kommer i dag finnas uppställd kl 13 på Drottningtorget utanför centralstationen för den som är nyfiken på mobil förlossningsvård.

Ambulerande förlossningsavdelning kan snart bli verklighet

En ambulerande förlossning kan bli verklighet i vår. Just nu pågår de sista förberedelserna med att inreda vagnen och utbilda personalen i mobilt förlossningsarbete. Detta är GP:s årliga aprilskämt.

ANNONS
|

En spårvagn som inte längre används i linjetrafik har byggts om för att bli en fullgod förlossningsavdelning med fyra vårdplatser. Omföderskor kan också få stanna längre än sex timmar – om det finns giltigt färdbevis.

Den ambulerande förlossningsavdelningen skulle bli ett av de första försöken där just födsel i rörelse sker avsiktligt och där själva rörelsen kan användas i förlossningsarbetet. Forskning visar att de födslar som sker i bilar under rörelse ofta innebär färre komplikationer, menar Åke Uterin, verksamhetsutvecklare på Region Göteborgs avdelning för vårdutveckling.

– Kurvor, accelerationer och inbromsningar kan påskynda förlossningsarbetet, säger han.

Sedan tidigare är det klart att all förlossningsvård i Göteborg ska samlas på Östra sjukhuset. Enligt Åke Uterin är syftet med den ambulerande förlossningsavdelningen att erbjuda alternativ som innebär kortare resvägar för vissa medborgare.

ANNONS

– Den tänkta sträckningen kommer bli genom Linnéstan, Majorna, Marklandsgatan och sedan tillbaka till Linné. På så sätt har vi även Sahlgrenska i närheten ungefär var 25:e minut vilket borgar för god och snabb specialistvård om det skulle behövas, säger Åke Uterin.

Idén har redan rönt uppmärksamhet bland andra landsting och aktörer. Bland annat har tågoperatörer varit i kontakt med Region Göteborg för att se om en liknande lösning skulle kunna användas för att förse vissa Norrlandsorter med mobil förlossningsvård.

– Ockupationen av BB i Sollefteå fick en tågoperatör, jag avstår från att säga vilken, att komma hit. Men de insåg snart att det inte finns någon räls till Sollefteå. Alternativet är en förlossningsbuss men jag vet inte vem som äger frågan i dagsläget, säger Åke Uterin.

För blivande föräldrar brukar det finnas möjlighet att besöka en förlossningsavdelning på förhand. Den möjligheten erbjuder även den ambulerande förlossningsavdelningen. I dag klockan 13.00 kommer spårvagnen att finnas uppställd på Drottningstorget. Då finns det möjlighet att se hur en spårvagnsförlossning kan gå till och dessutom komma med förslag på vad förlossningsspårvagnen ska heta.

– Jag hoppas naturligtvis att många tar chansen och kommer. Vill man testa det här när man föder sitt barn är det givetvis bra om man bekantar sig med miljön i förväg, säger Åke Uterin.

ANNONS

SE ALLA BILDERNA PÅ DEN AMBULERANDE FÖRLOSSNINGSAVDELNINGEN HÄR!

ANNONS