Alla partier bär sin del av skulden för gängkonflikten

Politikernas försök att ge varandra skulden för den pågående gängkonflikten imponerar inte. Den bistra sanningen är snarare den att alla etablerade partier gjort sitt för att skapa den rådande situationen. Och vad värre är: det finns ingen snabb och enkel väg ur den.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Vägspärrar. Kidnappningar. Gängmöten i centrala staden, mitt på dagen. Det är nästan så jag på allvar börjar fundera på att lämna Göteborg. Titta åt ett annat håll. Blunda för problemen.

Ungefär som politiker av alla de färger gjort under alla år.

Som journalist har man mött det här alltför nära alltför många gånger.

Om vi skriver om gängproblematik och skottlossningar i förorten får vi höra att vi svartmålar utsatta områden. Varför skriver vi inte om hur fint det är i Svarte mosse istället?

På samma sätt pratar politikerna hellre om stadens blomstrande näringsliv eller lyckade satsningar än de problem som finns.

ANNONS

Beröringsskräck från vänster

Beröringsskräcken och förmågan att lyfta fram det goda istället för det onda kan mycket väl vara de samlade vänsterpartiernas främsta bidrag till gängens framväxt.

Kanske är det av välvilja och en rädsla att göra livet värre för utsatta människor – men resultatet blir det omvända: de som gynnas mest av att vi vänder blickarna mot barn som färglägger asfalten i ett gulligt kommunalt projekt istället för rånet som sker bakom knuten är de gängkriminella som kan fortsätta sin verksamhet utan att någon stör. De som missgynnas är den stora hederliga massan som man vill värna.

Delar av vänsterpartiernas ryggmärgsmässiga misstro mot alla varningssignaler från polisen har sannerligen inte gjort det lättare att tala om problemen på ett vettigt sätt.

Och att de rödgröna under ett 24 år långt obrutet styre lät bostäder i Göteborgs ytterområden förfalla och trångboddheten öka har inte heller varit till någon direkt hjälp.

Alliansen ökade klyftorna

Partierna på den andra halvan av spelplanen har inte heller mycket att slå sig för bröstet för.

Under onsdagen skrev Twitteranvändaren Mister Magister Tran, SO- och svenskalärare i en av Göteborgs förorter, ett inlägg som fick stor uppmärksamhet: ”Jag hatar gängtöntarna som härjar i Göteborgs förorter. De lurar ständigt i hörnen i våra skolor och plockar upp våra svagaste, dummaste och mest socio-ekonomiskt utsatta ungar", skrev han och uppmanade politikerna att satsa på förorten, istället för att skära ned.

ANNONS

Under regeringen Reinfeldts åtta år vid makten genomfördes skattereformer som flyttade mer pengar till dem som redan har. Klyftorna ökade. Skillnaderna mellan olika skolor likaså. Förortens studiemotiverade barn flyttade till andra skolor.

När alliansen tog över makten i Göteborg blev en utlovad skolsatsning istället en minskad budgetram.

Nedmontering i förorterna

Parallellt med detta har mycket av samhällets service i utsatta områden monteras ned under en lång följd av år, oavsett vilken färg landets styre haft. Inga närpolisstationer. Inga postkontor. Ingen arbetsförmedling. Ingen försäkringskassa. Och de kommunala förvaltningarna trängs kring Gustaf Adolfs torg.

Landets poliskår var för övrigt mindre än någonsin efter de borgerliga regeringsåren.

Allt det här bör vi ha med oss när vi lyssnar på politiker som än en gång säger att det som sker är ”oacceptabelt” – eller till och med ”fullständigt oacceptabelt”. Den som på allvar är intresserad hade kunnat ta tag i detta tidigare. Varningssignaler fanns det gott om långt innan skottlossningen på Vår Krog och Bar våren 2015.

Under torsdagen träffade kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson chefen för polisen i Storgöteborg Erik Nord. Regeringen jobbar med ett 34-punktsprogram mot gängkriminalitet. Moderatledaren Ulf Kristersson jagar på från sitt håll.

Gott så. Låt oss hoppas att intresset inte svalnar när gängen slutat skjuta för den här gången, utan att vi för en gångs skull får se en seriös analys av läget och åtgärder för att lyfta utsatta områden och stoppa nyrekryteringen till gängen som håller över tid.

ANNONS

Det har tagit decennier att skapa den här situationen. Att komma tillrätta med den kan mycket väl ta längre tid än så.

LÄS MER:Detaljerna bakom den senaste gängkonflikten i Göteborg

LÄS MER:Skolpersonal anmälde – kidnappades på väg hem

LÄS MER:Kriminella upprättar vägspärrar i Angered

ANNONS