Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De halvårs gamla grisarna ska sommarjobba genom att böka bort parkslide i Mölnlycke. Bild: Niklas Wennberg
De halvårs gamla grisarna ska sommarjobba genom att böka bort parkslide i Mölnlycke. Bild: Niklas Wennberg

Adoptivföräldrar sökes till bökande grisar i Mölnlycke

Nu finns det möjlighet att ta hand om två stiliga tonårsherrar i sommar. Det är två Linderödssvin som ska sommarjobba i en skogsdunge i Mölnlycke som söker tillfälliga ”adoptivföräldrar” i sommar.

Härryda kommun ska ta bort ogräset parkslide på ett 1 000 kvadratmeter stort område nära Ljungna lekplats i Mölnlycke på ett speciellt, men miljövänligt sätt. Två grisar ska gå runt i ett inhägnat område i sommar och böka upp den invasiva arten vars rötter ofta ställer till med problem. Växtens underjordiska stammar och rötter kan tränga igenom asfalt, avloppsrör, betong och dränering.

Växten är svår att få bukt med och breder gärna ut sig. Att gräva upp den är väldigt kostsamt. Så nu hoppas man att grisarna ska råda bot på växtens spridning i stället.

– Bonden som har grisarna har använt dem till att få bort björnloka tidigare, då har grisarna ätit och bökat bort växten. Så vi hoppas de kan göra det med parkslide med, säger Teresia Engbom, projektledare för drift i Härryda kommun.

">
Teresia Engbom är projektledare för drift i Härryda kommun. Bild: Sebastian Melin
Teresia Engbom är projektledare för drift i Härryda kommun. Bild: Sebastian Melin

Klia dem

De än så länge namnlösa herrarnas arbete börjar i juli och de ska böka från morgon till kväll. Men de kan ju inte lämnas vind för våg bara. Kommunen söker därför tillfälliga “adoptivföräldrar” som ska ta hand om dem i minst tre månader.

– Volontärerna ska mata dem, ge dem vatten och sköta om dem, men huvudansvaret om de till exempel behöver veterinärvård har bonden Niklas Wennberg som äger dem.

Ett arbetspass kan ta runt fem till tio minuter, men då ingår att stanna och gulla med dem och klia dem.

Äter bröd, grönsaker och frukt

Grisarna kommer som sagt vara i ett inhägnat område som har ett elstängsel runt sig, detta för att grisarna inte ska rymma, och för att inte andra än volontärerna ska vara med dem.

– Folk får gärna titta på dem, men utanför stängslet.

Man kommer sätta in ett litet hus på området där grisarna kommer att sova och vila.

Maten de ska äta är foder, man hoppas också volontärerna ska få mat ifrån mataffärerna i området. Då i form av bröd, frukt och grönsaker som ändå ska slängas. Även privatpersoner kan lämna samma mat till grisarna, men den måste då lämnas till volontärerna som är de enda som får mata dem.

Just nu håller bonden på att förbereda dem för sommarjobbet. Detta sker genom att vänja dem vid människor och elstängsel. Än så länge ska de bara ha nafsat på honom en gång.

För de som vill ta hand om dessa två grisar i sommar kan de komma till kulturhuset i Mölnlycke den 17 juni, klockan 16.30-18 för anmälan. Kan man inte komma till mötet kan intresserade höra av sig till Härryda kommun.

LÄS MER: Babyboom bland aporna på Universeum

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.