Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Adam Cwejman, ny politisk redaktör på GP. Bild: Ernst Henry Photography
Adam Cwejman, ny politisk redaktör på GP. Bild: Ernst Henry Photography

Adam Cwejman ny politisk redaktör på GP

Alice Teodorescu lämnar jobbet som politisk redaktör på Göteborgs-Posten. Adam Cwejman, ledarskribent på tidningen, tar över.
– Det känns väldigt roligt att leda Göteborgs-Postens politiska redaktion i en tid som denna, säger Cwejman.

Alice Teodorescu började arbeta som politisk redaktör på Göteborgs-Posten 2015. Sedan dess har ledarredaktionen prisats vid flera tillfällen, bland annat som årets mest engagerande ledarredaktion 2018.

LÄS MER: GP:s ledarredaktion får nytt pris i Visby

Nu väljer Alice Teoderescu att lämna sitt uppdrag. Istället går hon över till en tjänst hos Moderaterna som huvudsekreterare i partiets idéprogram.

Alice Teoderescu lämnar GP: "Det är vemodigt att lämna".. Bild: Ernst Henry Photography
Alice Teoderescu lämnar GP: "Det är vemodigt att lämna".. Bild: Ernst Henry Photography

– Det är vemodigt att lämna och samtidigt spännande att börja något nytt. Ledarsidan har betytt mycket för mig under de gångna åren och jag hoppas och tror att vårt arbete har gjort skillnad, säger Alice Teoderescu.

Fokus på hur Göteborg förändras

– Det känns väldigt roligt att leda Göteborgs-Postens politiska redaktion i en tid som denna, säger Adam Cwejman, som inte har några planer att komma med någon ny programförklaring.

Däremot uppskattar många läsare att han ofta tar upp lokala frågor, och det tänker han att fortsätta med.

– Samtidigt tycker jag att man som ledarskribent ska spänna över ett brett fält, kunna gripa in i en mängd olika frågor och hitta kloka sammanhang om allt utifrån ett kvarter i Haga till internationella frågor, det är mitt mål, säger Adam Cwejman.

Men det finns en lokal fråga han funderar extra mycket på – och det är hur Göteborg kommer att förändras under de kommande tio åren

– Vår region förändras väldigt mycket i en takt vi aldrig sett tidigare. Göteborg har en ofördelaktig befolkningsutveckling på vissa sätt, som kan bli allvarlig på sikt. Kranskommunerna vinner jättemycket, och Göteborg förlorar. Att skildra och förstå detta och se vad det för konsekvenser för våra liv och politiken vill jag titta mer på, säger Adam Cwejman.

Läs ockå Adam Cwejmans mest lästa text: Tack Kjell Albin för att du städade upp

Han och Alice Teodorescu har känt varandra i över ett decennium och byggde i mångt och mycket upp GP:s nya ledarredaktion tillsammans. Under de fyra år som gått har många läsare uppfattat Alice Teoderescu som en utmanande ledarskribent, en del har sagt upp prenumerationen, samtidigt som många andra läsare har hyllat henne.

– Det är alltid riskfyllt att ha skribenter i opinionsvärlden som är starka vattendelare. Men det betyder också att det är viktigt. Det vi har gjort under de här åren har ansetts som kontroversiellt, men vi har framfört det med rakhet och resonemang. Och jag tror på en fri och öppen debatt och att man vågar ta ställning, säger Adam Cwejman.

Han har för avsikt att fortsätta att pröva sanningen, resonemang och kritisera makt även framöver. Även när det inte är opportunt.

"Vill rikta ett stort tack"

GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist om omorganisationen på ledarredaktionen:

– Det känns väldigt bra att det är just Adam som blir vår nya politiska redaktör. Han är väldigt omtyckt av våra läsare och har mycket god förankring i Göteborg, säger han.

Ahlqvist fortsätter:

– Jag vill rikta ett stort tack till Alice för den tid hon varit på Göteborgs-Posten och för allt jobb hon lagt ner på att göra ledarsidan så inflytelserik som den är.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.