"Abortbeslutet är klart diskriminerande och en tydlig klassfråga”

Protester över hela USA. Det är resultatet av Högsta domstolens beslut att upphäva aborträtten. Domarna som säger sig värna livet och är mot aborter, är samtidigt för dödsstraff.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Högsta domstolens nio domare var oeniga. Men sex av dem drev frågan om att den 50 år gamla nationella rätten till abort skulle förklaras ogiltig och inte stämma överens med konstitutionen. De vann därmed omröstningen. Nu är det delstaternas lagstiftande församlingar som avgör, vilket innebär att flertalet av de republikanskt styrda sätter stopp medan de demokratiskt ledda ger tillstånd. Tretton delstater kommer inom de närmaste 30 dagarna att sätta redan planerad lagstiftning i verket, totalt är det 26 som inom ett halvår kan förbjuda aborter.

HD är tänkt att stå över politiken, men den nuvarande sammansättningen av domare är utnämnda med hänsyn till deras politiska uppfattningar. Donald Trump kunde utnämna tre nya domare som alla är strikt konservativa. Vid förhören i senaten – som röstar om utnämningarna – fick de senast valda domarna frågor om aborträtten och vek skickligt undan genom att påstå att de skulle respektera ”landets lagar”. De sade då inte att deras avsikt var att upphäva abortlagen när de väl ingick i en konservativ majoritet.

ANNONS

Medvetet otydlig i abortfrågan

Donald Trump var under sina valrörelser medvetet otydlig i abortfrågan, väl medveten om att en majoritet av amerikanerna i opinionsmätningar säger att de vill ha kvar aborträtten. På valmöten inför sina mest entusiastiska supportrar var han abortmotståndare men i debatter hade han mer svepande uppfattningar. Nu säger han att det var Gud som fattade beslutet om aborterna.

Demokraterna kommer att driva abortfrågan intensivt i valrörelserna i delstaterna inför mellanårsvalet i november då senatorer, kongressledamöter, guvernörer och lokala kongresser och befattningshavare väljs. De demokratiska toppnamnen deltar redan med president Joe Biden, vicepresident Kamala Harris och representanthusets talman Nancy Pelosi i spetsen. Både Biden och Pelosi är djupt troende katoliker men anser att tron är deras ensak och att rätten till abort ingår i den konstitutionella rätten till privatliv. Pelosi har redan personligen fått betala priset av sin uppfattning, ledningen i den katolska församling som hon tillhör har meddelat att hon inte längre skall få ta nattvarden.

Delstaternas rätt att besluta om aborter är klart diskriminerande och en tydlig klassfråga

Delstaternas rätt att besluta om aborter är klart diskriminerande och en tydlig klassfråga. De som har ekonomiska möjligheter kan resa till en delstat där aborter är tillåtna medan övriga inte har den möjligheten. I fattiga områden är det inte ovanligt att barn föder barn, vilket ofta är resultatet av våldtäkter som sällan lagförs. Här är aborträtten avgörande för drabbade småflickor.

ANNONS

De mest rigida abortmotståndarna ser inga undantag från regeln. Varken våldtäkt, incest, allvarliga skador på fostret eller risk för mammans liv skall beaktas.

Kampen för rätten till abort var omfattande och intensiv i USA många årtionden innan HD avgjorde i det som kallas ”Roe mot Wade” 1973 . Men också i Sverige var det en lång väg innan den begränsade möjligheten till abort på 1930-talet blev rätt till abort 1975.

Allt som klassas som ”familjeplanering” med preventivmedel och kvinnohälsovård hotas. Assisterad befruktning och surrogatmödrar kan förklaras olagligt.

Aborter i USA är en portalfråga under vilken en mängd andra finns som klumpas samman som ”värderingar” . Det betyder att allt som klassas som ”familjeplanering” med preventivmedel och kvinnohälsovård hotas. Assisterad befruktning och surrogatmödrar kan förklaras olagligt. ”Livsstil” finns redan i skottgluggen och hbtqi-rättigheter inte bara ifrågasätts utan kan lagstiftas bort. Samkönade äktenskap kan komma att både förbjudas och avregistreras.

Domarna som röstade mot aborter hänvisade till det ofödda fostrets okränkta rätt till liv. Men de redan födda – som döms till dödsstraff – har enligt de konservativa domarna inte denna rättighet.

LÄS MER:Chock och bestörtning i New York efter upphävd aborträtt

LÄS MER:USA:s högsta domstol river upp den nationella aborträtten

LÄS MER:Biden: ”För landet bakåt i tiden med 150 år”

ANNONS