96 nya dödsfall – 6 321 avlidna i sviterna av covid-19 den 18 november

Folkhälsomyndigheten meddelar att ytterligare 96 dödsfall registrerats det senaste dygnet efter att ha bekräftats smittade med covid-19. Bara i Västra Götaland rapporterades 26 dödsfall.

ANNONS
|

Efter en lugnare sommar och höst har dödsfallen börjat öka igen de senaste veckorna i Sverige.

De värsta veckorna hittills skedde i april, och de 96 dödsfall som registrerades under det senaste dygnet är den högsta noteringen sedan 16 april då 111 personer dog i följderna av covid-19.

– Det har varit en extra stor eftersläpning som kan bero på den stora arbetsbelastningen i regionerna, de har helt enkelt inte hunnit med, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till DN och påpekar att ökningen ligger ”väl under” de Folkhälsomyndighetens prognoser.

De 96 dödsfallen innebär enligt intervjun inte att 96 personer dog under tisdagen, utan de sträcker sig tillbaka till 30 oktober.

ANNONS

– Vi har inte en rasande brant ökning, men det är en uppgång som vi har sett sedan mitten av oktober. Då hade vi 4 till 5 dödsfall om dagen och nu är vi uppe i omkring 20. Men om vi jämför med hur det var i våras med 70 till 80 fall så är situationen nu en helt annan, säger Tegnell.

I Västra Götalandsregionen har 320 nya fall rapporterats, vilket ökar den totala siffran till 34 983 bekräftade fall i regionen.

Ytterligare 12 personer har flyttats till intensivvården. I riket vårdas nu 179 personer på IVA.

ANNONS