Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

90-åriga Kerstin Backströms julresa med färdtjänsten blev till en mardröm.  Bild: Bild: Thomas Backström
90-åriga Kerstin Backströms julresa med färdtjänsten blev till en mardröm. Bild: Bild: Thomas Backström

90-åriga Kerstins mardrömsresa med färdtjänsten

90-åriga Kerstin Backström beställde färdtjänst från hemmet i Borås till sonen i Göteborg. Hon kom fram efter nästan fem timmar efter att ha varit och vänt vid norska gränsen – en resa på drygt 40 mil.
– När jag skulle gå ur bilen föll jag ihop av utmattning, säger Kerstin Backström som har diabetes och som inte tilläts att äta eller dricka under den långa resan.

Det var den 23 december i fjol som Kerstin Backström, 90, skulle åka från hemmet i Borås till sonen Thomas Backström som bor i Johanneberg i Göteborg för att fira jul. En besynnerlig resa, som Borås Tidning var först med att berätta om.

Vände i Strömstad

De cirka sex milen som beräknades ta runt 50 minuter blev istället till en mardrömsresa som tog fyra timmar och tre kvart och som gick via Alafors och utkanten av Strömstad – nära gränsen till Norge – innan hon till slut kom fram.

– När vi närmade oss Göteborg påminde jag chauffören om att han skulle släppa mig hos Thomas som bor i närheten av Liseberg, säger Kerstin Backström till GP och fortsätter:

– Men han bara fortsatte förbi avfarten och förklarade att det var ett annat stopp först. Jag tänkte att det kanske var mest praktiskt för honom, men blev bekymrad när han bara fortsatte att köra.

"Undrade om karln var riktigt klok?"

Stoppet visade sig vara i Alafors nordost om Kungälv och när de trots Kerstin Backströms protester fortsatte i fel riktning sa chauffören att nästa stopp var utanför Strömstad.

– Jag undrade om karl var riktigt klok – men fick inget svar, säger hon syrligt och fortsätter:

– Jag är förvisso gammal, men inte äldre än att jag insåg att det här höll på att gå alldeles galet.

Det som bekymrade Kerstin Backström mest var hennes diabetes. Eftersom resan till Göteborg var planerad att ta mindre än en timme hade hon inte med sig mat eller dryck.

"Lyssnade inte på mig"

Undan för undan blev hon allt mer törstig och allt mer trött.

Kerstin Backström, 90 år. Bild: Bild: Thomas Backström
Kerstin Backström, 90 år. Bild: Bild: Thomas Backström

– Jag bad chauffören att stanna så att jag kunde köpa något, men han lyssnade inte, han bara skrattade och fortsatte att köra. Jag har aldrig varit med om någon så oförskämd, säger hon.

Under tiden vankade Thomas Backström av och an hemma i Johanneberg och undrade var hans mamma tagit vägen.

– Jag blev självklart orolig och ringde färdtjänsten. Till slut fick jag numret till chauffören och fick prata med mamma som berättade att hon var på väg till norra Bohuslän, något som inte gjorde mig mindre orolig, säger han till GP.

Trots att en månad har gått har han eller hans mamma inte fått någon förklaring till hur resan kunde gå så fel.

– Att en gammal människa utsätts på det här sättet är förstås allvarligt. Det hade kunnat slutat riktigt illa och jag skulle gärna vilja veta varför de blev så här – och inte minst var ansvaret ligger någonstans; hos riksfärdtjänsten i Borås eller hos företaget som utför transporterna, säger Thomas Backström.

"Så ska det inte gå till"

Katrin Arvén, chef för Borås stads riksfärdtjänstenhet säger till Borås tidning att "så här ska det inte gå till", och beklagar det inträffade. Hon uppger vidare att den anlitade transportören inte följt regelverket.

– Jag tror också att vi kan bli ännu tydligare med i vilken ordning resenärerna ska hämtas och lämnas i fortsättningen, säger hon till BT.

När Kerstin Backström nådde Göteborg nästan fem timmar efter starten från Borås föll hon utmattad ihop utanför bilen.

– Jag var helt slut. Jag har levt länge och varit med om mycket – men det här var nog bland det värsta, säger hon.

Har du fått någon ursäkt?

– Nej, jag har inte hört ett ljud. Men nästa gång jag ska resa med färdtjänsten ska jag kräva att få veta färdvägen, det är en sak som är säker, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.