Försvarsminister Peter Hultqvist.
Försvarsminister Peter Hultqvist. Bild: Bernd von Jutrczenka

31-åring döms för hot mot minister

En 31-årig man dömdes på fredagen av Göteborgs tingsrätt till skyddstillsyn för olaga hot på Twitter mot försvarsminister Peter Hultqvist. Han ska även betala skadestånd.

ANNONS
|

GP skrev om rättegången den 18 december. Då hördes försvarsminister Peter Hultqvist som målsägare via telefon. Den åtalade 31-åringen misstänktes även för hot mot flera tjänstemän vid Förvaltningsrätten i Göteborg. Hotet mot försvarsministern utreddes av säkerhetspolisen.

Händelsen inträffade den 20 maj och beskrivs initialt:

"Känd gärningsman misstänkts för hot mot tjänsteman genom att han uppsåtligen dagens datum via telefon och sms hotat målsägandena till livet. För målsäganden har hotet framstått som allvarligt menat och de har blivit mycket rädda och skärrade."

Väckte obehag

Det var via Twitter som gärningsmannen skrev hotfullt "tillsammans med en bild på målsäganden och en bild i genomskärning där en kula penetrerar en hjärna".

ANNONS

Det väckte obehag och rädsla att läsa att han far eftersökt död eller levande.

Peter Hultqvist berättar i förhör med Säpo att hoten från början kom från en person som företräder Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Personen lade en lapp i Hultqvists brevlåda hemma och filmade detta. På lappen fanns en inbjudan till en debatt på scenen den 1 maj i Falun. NMR skulle stå för säkerheten, hette det.

Den 1 maj var det ett möte i Falun där NMR hade en pappdocka föreställande Hultqvist. En talkör skrek landsförrädare och dockan av Hultqvist kastade ner från scenen till marken.

Hultqvist uppfattade det som att NMR vill införa dödsstraff för landsförräderi.

En tid senare åkte Hultqvist till USA. Efter resan fick han kännedom om det hotfulla inlägget på Twitter. Anledningen till tweeten, tror Hultqvist, är att det hängde ihop med att han var i USA för samtal med amerikanska företrädare och att det sågs som att Hultqvist sålde ut Sverige.

Hultqvist anser att det uppviglar till att begå gärningar mot honom. Efter att vit makt-miljön hetsat upp sig och kastat dockan till marken och uppviglat till våld den 1 maj, kom tweeten från den nu åtalade mannen.

"Över gränsen"

Peter Hultqvist har ingen direkt uppfattning om hur ett eventuellt samband kan se ut. Han konstaterar dock händelseförloppet och uppger att det är ett oacceptabelt sätt att bete sig och är en uppmaning till andra.

ANNONS

Han anser att det är orimligt och "över gränsen" att hota någon på det här sättet. Han har tidigare upplevt att folk "känt sig triggade" och upplever precisionen i bilden som extra allvarlig.

Peter Hultqvist yrkar ersättning på 15 000 kronor för kränkning.

I förhör har 31-åringen medgivit att han anser att Peter Hultqvist har utsatt eller utsätter svenska folket mot dess vilja för fara. Han har i förhör förnekat brott.

–Jag anser inte att jag begått något brott. Det är Peter Hultqvist som begått brott mot riket Sverige.

På fredagen dömdes den 31-årige göteborgaren för olaga och hot och hot mot tjänsteman.

I påföljdsfrågan resonerar tingsrätten att mannen inte förekommer i belastningsregistret:

"Brottslighetens art är så allvarlig att det finns starka skäl för att överväga ett fängelsestraff.

Enligt det s. k. § 7 - intyget har NN inte haft någon allvarlig psykisk störning vid gärningen men det har framkommit att han har psykiska besvär som han behandlas för inom den öppna psykiatriska vården. Med hänsyn härtill och till att han åtminstone tidigare har missbrukat narkotika anser tingsrätten att det finns ett klart behov av övervakning. Påföljden ska därför bestämmas till en skyddstillsyn."

Mannen ska även utge skadestånd till Peter Hultkvist med 5 000 kr jämte ränta.

ANNONS

Domen kan överklagas till Hovrätten för Västra Sverige senast den 19 januari.

ANNONS