Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tio tv-ögonblick som avgjorde presidentvalet

Under natten till tisdagen möttes Hillary Clinton och Donald Trump i den första av flera direktsända tv-debatter. Historien visar att det är här det kan avgöras.

Hillary Clinton leder enligt de flesta väljarundersökningarna som kommit inför tv-debatten men mycket kan hända under den dryga månad som återstår innan valet den 8 november.

De direktsända tv-debatterna, som varit tradition sedan 1960, kan få stor betydelse för för hur amerikanska folket röstar, och tv-historien visar att det kan avgöras på bara några sekunder, med en suck, ett skämt eller fel kroppsspråk.

Här nedan har vi samlat några klassiska tv-ögonblick från de amerikanska presidentvalen – några av dem har till och med kostat en presidentpost.

När politikerna förstod tv-mediets betydelse

 

Den första tv-sända debatten mellan två presidentkandidater stod mellan Richard Nixon och John F Kennedy. Kennedy kom noga förberedd och förstod till skillnad från Nixon att använda smink i en tv-debatt. De som lyssnar på debatten i radio tyckte att Nixon vann medan de som såg debatten på tv tyckte Kennedy vann. Den historiska effekten av den här kvällen märks av än i dag. 

”Sovjet har inget inflytande i Östeuropa”

   

I en tv-sänd debatt mellan Gerald Ford och Jimmy Carter intygade Ford att Sovjet inte har något inflytande i Östeuropa. Svaret fick moderatorn att undra om han hörde rätt och uttalandet följde Ford under resten av hans kampanj.

Reagan vinner med humor

   

Ronald Reagan var 73 år när han ställde upp i valet 1984 – och därmed den äldste presidenten i USA:s historia – och fick en fråga om hans ålder kan vara honom till last. Hans svar fick såväl publik som hans motståndare, 56-årige Walter Mondale, att bryta ut i skratt.

”Du är ingen John F Kennedy”

   

I valet 1988 valde George H Bushs vice-presidentkandidat att dra paralleller mellan sig själv och John F Kennedy. Det var dock ett misstag att dra det kortet för senator Lloyd Bentsen. ”Jag tjänstgjorde med Jack Kennedy. Jag kände Jack Kennedy. Jack Kennedy var min vän. Senator, du är ingen Jack Kennedy.”

Al Gore försöker skrämma George W Bush

   

Vicepresidenten Al Gore inte bara suckade sig igenom delar av debatten 2000, han såg mest lite vilsen ut när han, i ett försök att sätta press på Bush, ställde sig upp för att möta honom på podiet. Bush svarade med att säga hej – och fortsatte sedan tala.

”Nu börjas det igen”

   

Ronald Reagan vann publiken med humor och lugn när han svarade på Jimmy Carters angrepp om sjukförsäkring med ett ”there you go again”. Året var 1980 och Reagan vann.

Dukakis verkar känslokall

   

Michael Dukakis får en ganska provocerande fråga om han skulle kunna tänka sig att stödja dödsstraff om hans fru hittas mördad och våldtagen. Hans svar uppfattades av många som känslokallt. Hans siffror rasade som en följd och han förlorade valet.

Är det inte slut snart?

   

George H Bush tittade på klockan under debatten, mer specifikt när det var dags att svara på publikens frågor. Kroppsspråket uppfattades av många som ett tecken på respektlöshet. Bush ska senare ha erkänt att han faktiskt önskade att han var någon annanstans.

”Pärmar fulla med kvinnor”

   

Under valet 2012 förklarade Mitt Romney att han inte hade några problem med att hitta kompetenta kvinnor till sitt kabinett. Hans svar ”we have binders full of women” (pärmar fulla med kvinnor) blev ett populärt meme.

Romney rättas i tv

   

Mitt Romney försöker sätta dit Barack Obama om ett uttalande, men ser mest bortgjord ut när den sittande presidenten får rätt – från moderatorn.