Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/50

40 år sedan vi skickade en flaskpost ut i rymden

För exakt 40 år sedan skickade Nasa upp rymdsonden Voyager 1 för att lära oss mer om Jupiter och Saturnus. Men de skickade också med en intergalaktisk flaskpost till utomjordingar.

Den 5 september 1977 sköt den amerikanska rymdstyrelsen Nasa upp den första av två Voyager-sonder för att samla in information om vårt solsystems största planeter, Jupiter och Saturnus. När sondens uppdrag var slutfört skulle den fortsätta ut i det okända, ut i världsrymden.

Astronomen, författaren och Nasa-rådgivaren Carl Sagan såg sin chans att skicka med en hälsning till den som, mot alla himmelska odds, skulle råka hitta sonden.

Under hans ledning sammanställdes en stor mängd bilder och ljud som syftade till att skildra livet på planeten jorden. Där finns ljud av vågor, vind och åska. Fåglar, valar och andra djur. Där finns så klart också inspelningar av människor och musik, från Mozart till Chuck Berry.

Och en mängd hälsningar från jorden, inlästa på 54 olika språk. En av dem var på svenska, uppläst av Gunnel Almgren Schaar.

– Hälsningar från en dataprogrammerare i den lilla universitetsstaden Ithaca på planeten Jorden, säger hon.

Med ombord skulle också Beatles Here comes the sun ha varit. Bandet själva hade godkänt användandet men efter påtryckningar från skivbolaget EMI tvingades Nasa ta bort låten.

Skivan innehöll även 116 bilder som skulle visa hur livet på jorden är, hur vi äter, interagerar, bygger och fortplantar oss.

– När vi skickar upp den här "flaskan" i det kosmiska havet så säger det någonting väldigt hoppfullt om vår planet, sade Carl Sagan i ett uttalande i samband med uppskjutningen 1977.

Rymdsonderna Voyager passerade förbi Jupiter och Saturnus i november 1980 respektive augusti 1981, och 2013 meddelade Nasa att de lämnat solsystemet och är på väg ut mot den interstellära rymden.

Än så länge har de två skivorna med informationen som fästes på utsidan av rymdsonderna lockat och fascinerat jordborna långt mer än några rymdfarare.

Nasa har förvisso gjort materialet tillgängligt i digital form genom åren men för vissa räcker det inte. Förra året startade en kickstarterkampanj för att samla in pengar till att göra exakta replikor av skivorna tillgängliga för allmänheten. I skrivande stund har den fått in 1,3 miljoner dollar.

Och i februari premiärvisades filmen "The Farthest" som är en dokumentär helt tillägnad Voyager-sonderna och budskapet de bär med sig ut i rymden.

Regissören tvekar inte att kalla Voyager för en av mänsklighetens största åstadkommanden. Hennes kärlekshistoria till rymdsonden går att spåra tillbaks till hennes barndom.

– Jag brukade ligga på rygg hemma på gården och stirra ut i rymden. Voyager åkte bara längre och längre bort genom min barndom och nådde nya planeter i fjärran. Jag har alltid tyckt att det är en romantisk, inspirerande berättelse, har hon berättat i en intervju.

Bläddra i bildspelet ovan för att se fotografierna som skickades med Voyager.

SE OCKSÅ: Här är några av rymdhistoriens största ögonblick