Liseberg lockar tusentals besökare varje år.
Liseberg lockar tusentals besökare varje år. Bild: Robin Aron

17 saker turister kan göra i Göteborg

De senaste 27 åren har Göteborg slagit turistrekord. Om sommaren 2019 kommer att bjuda på rekordår nummer 28 återstår att se. Men de som kommer till Göteborg för att uppleva stan kan ha fullt upp om man så önskar. Här är 17 saker man kan göra som turist i Göteborg.

ANNONS
|

Sommarsemesterperioden står för dörren och Göteborg har i snart 30 år slagit rekord på rekord i turister. Göteborg lockar många, både från Sverige och från andra länder.

Läs mer: Göteborg slår turistrekord för 27:e året i rad

Och även om det finns en uppsjö saker att roa sig med kan det ibland vara bra att få sig en påminnelse.

Här är 17 saker att att göra som turist i Göteborg:

Turista i Göteborg

Haga

Haga är en av Göteborgs äldsta stadsdelar, hit lockas många turister året runt. I landshövdingehusen finner man många små butiker och kaféer. Ett av dem är välkänt för sin enorma kanelbulle som går under namnet "Hagabullen". Om man vill kan man också ta trappan upp till Skansen Kronan och blicka ut över en stor del av centrala Göteborg.
Turista i Göteborg

Slottsskogen

Slottsskogen är Göteborgs största och äldsta park. Här finns mycket yta för picknick, lekar och för att ligga och sola. Parken har även en stor lekplats och mycket djur att titta på, som till exempel älgar, fåglar, sälar, pingviner, kaniner och hjortar – helt kostnadsfritt. I Slottsskogen behöver man inte gå hungrig då det finns flera matställen.
Turista i Göteborg

Paddan

Sightseeingbåten Paddan guidar runt turister i Göteborg. Båtturen startar från Kungsportsplatsen, kör på kanalen under de låga broarna i centrum och mot hamnen. Man får under turen en guidad tur om Göteborg och dess historia.
Turista i Göteborg

Barnens zoo

I Slottsskogen ligger Barnens zoo, där man får se och klappa djuren som bor där under sommaren. Här finns bland annat får, getter, hönor, hängbukssvin. Vid barnens zoo finns det möjlighet för de barn som vill att rida mot betalning.
Turista i Göteborg

Feskekôrka

Feskekôrka är en stor fisk och skaldjursmarknad som ligger vid Rosenlund i centrum. Här finns allt för de som gillar färska skaldjur och fisk. Här kan man både köpa med sig mat eller äta där.
Turista i Göteborg

En tur till skärgården

Göteborgs skärgård har flera öar man kan besöka, hit tar man sig med en kortare färjetur. Några öar att besöka är till exempel Hönö, Asperö, Donsö, Brännö, Björkö, Styrsö och Vrångö. Här kan man ta sig ett dopp, en promenad, ha picknick eller övernatta på hotell eller ett vandrarhem. På Brännö brygga arrangeras det dans på torsdagar från 27 juni till 10 augusti.
Turista i Göteborg

Liseberg

Stans nöjespark Liseberg invigdes 1923, här har många roat sig genom åren. Här finns åkattraktioner för alla åldrar, det är fullt med matställen och vackra promenadstråk. På sommaren uppträder många av landets artister på scen, i år kan man lyssna på Plura, Samir & Viktor, Peter Jöback, John Fogerty, Molly Sandén. Även allsångsarrangemanget Lotta på Liseberg tar plats Stora scenen under sommaren.
Turista i Göteborg

Trädgårdsföreningen

Trädgårdsföreningen är en park som ligger vid Centralstationen. Parken har flera stora gräsmattor och är full av träd, buskar och färgglada blommor på sommaren. Palmhuset ligger centralt i parken, här odlas allt möjligt, som palmer, ormbunkar kaktusar och alla möjliga blommande växter. Palmhuset blir aldrig kallare än 15 plusgrader. I Trädgårdsföreningen finns flera matställen.
Turista i Göteborg

Botaniska trädgården

Göteborgs botaniska trädgård är en av Europas största i sitt slag. Här kan man promenera i Japandalen, Köksträdgården, Rhododendrondalen, Vitsippsdalen, Perennträdgården. Växthusen innehåller 4 000 olika växtarter som orkidéer, köttätande växter, kaktusar och begonior. I tropikhuset kan man stifta bekantskapen med de små Pilgiftsgrodorna. Trädgården är öppen alla dagar, dygnet runt.
Turista i Göteborg

Jubileumsparken

Jubileumsparken ligger i Frihamnen precis vid vattnet. Här kan man ta ett bastubad i den välkända bastun som har fått det göteborgska namnet "Svettekörka". Vill man svalka sig går det bra i bassängen. I parken kan man även prova på att segla, köra roller-derby, klättra på lekberget och spela boule och grilla. Allt är gratis.

Åka och bada

Att ta ett dopp när det är varmt ute är skönt och svalkande. Göteborg har flera badplatser där man kan bada i både saltvatten och sötvatten. De är en kort spårvagnsresa eller bussresa bort. Här är några ställen att ta ett på: Härlanda tjärn, Näset, Askimsbadet, Bergsjöbadet, Fiskebäcksbadet, Delsjön, Saltholmen, Smithska udden.
Turista i Göteborg

Actionpark

Actionpark är en betongarena som ligger mellan Ullevi och Scandinavium. Här finns gropar, hopp, kanter och hinder för alla som gillar att åka inlines, skateboard, BMX och kickbike av trickmodell. Från våren finns kafé och utlåning av skydd och brädor.
Turista i Göteborg

Golfparken

Golfparken vid Heden har en 12-hålsbana med bunkrar, hinder och vattenfall. Under högsäsongen är den öppen alla dagar mellan 10-22. På området kan man även spela basket, boule och beachvolleyboll, och äta glass.
Turista i Göteborg

Shoppa

Centrala Göteborg är full av butiker för den som gillar att handla. Det finns mängder av klädbutiker, skoaffärer, sportaffärer, inredningsbutiker, sportaffärer och en Saluhall. Här finns märken som Lindex, Zara, H&M, By Malene Birger, Rum 21, Arket, Filippa K, Jumperfabriken och Mini Rodini. Nordstan köpcentrum ligger under tak, och är full av det mesta för den shoppingsugna.
Turista i Göteborg

Åk spårvagn

Ett väldigt bra och billigt sätt att se sig om i stan är genom spårvagnsfönstren. För cirka 30 kronor kan man åka kors och tvärs i stan under 90 minuter.
Turista i Göteborg

Äta

Att äta gott i Göteborg är inte svårt, stan har många kaféer och restauranger för alla smaker och prisklasser. För de som vill äta Göteborgs "nationalrätt" räkmackan, kommer det inte vara några problem, den serveras på många ställen. Är man ute efter lyx har Göteborg sex restauranger med varsin stjärna i Guide Michelin. De är 28+, Bhoga, Koka, Thörnströms Kök, SK Mat & Människor och Upper House.
Turista i Göteborg

Göteborgs kulturkalas

Varje år i augusti är det stor fest i Göteborg. Staden bjuder alla till Göteborgs kulturkalas "Gothenburg culture festival" under några dagar. Över tusen aktiviteter på ett flertal platser roar gästerna. Det är musik, mat, dans, karneval, teater, konst och även en mängd aktiviteter för barn runt om i stan.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS